Door naar de hoofd inhoud

Ga slim om met je batterijen

1 maart 2024
Batterijen

Lithium-ion batterijen zitten in meer apparaten dan je denkt. Denk aan je mobiele telefoon, een boormachine of auto. Maar ook in speelgoed en elektrische tandenborstels zijn deze batterijen te vinden. Hoe ga je slim om met lithium-ion en wat doe je als het misgaat?

Bij normaal gebruik zijn batterijen niet gevaarlijk. Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan. Zorg er daarom voor dat opladers, batterijen en apparaten goed hun warmte kwijt kunnen. En laad accu’s of apparatuur met accu’s op in een ruimte met een werkende rookmelder.

Gaat het mis met batterijen?

Batterijen worden vaak veilig gebruikt. In een Lithium-ion of li-on batterij zit veel meer energie dan een standaard batterij. Daarom neemt de zorg over dit type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen. Ook is de rook anders bij branden van lithium-ion accu’s. Deze bevat het zeer giftige lithium en fluorwaterstof. Rook is al giftig en wil je dus niet inademen maar deze stoffen maken de rook nog gevaarlijker. Is de batterij vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat de batterij in brand? Bel 112 en verlaat de ruimte. Op de site van de brandweer lees je meer praktische tips.

Je huis als energiecentrale

Een thuisbatterij, ook wel huisaccu of energieopslagsysteem genoemd, is een accu waarmee je de elektriciteit die je opwekt zelf opslaat. Zo kun je die energie later gebruiken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. Je huis verandert steeds meer in een energiecentrale en een veilige thuisbatterij is de basis. Op brandweer.nl vind je meer informatie over het veilig gebruiken van een thuisbatterij, zowel in aanschaf als onderhoud.

Gifwijzer en waarzitwatin.nl

Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen van alles in hun mond. Je kindje kan zich dan
verslikken. Tape daarom de klepjes van afstandsbedieningen en speelgoed vast, zodat je kindje niet bij de giftige (knoopcel)batterijen kan. De gifwijzer is een hulpmiddel met daarin tips en adviezen op het gebied van het herkennen en voorkomen van een vergiftiging, welke producten giftig kunnen zijn en wat je kunt doen bij een vergiftiging. Of bezoek www.waarzitwatin.nl voor informatie en tips over 50 alledaagse producten en ruim 100 chemische stoffen.