Door naar de hoofd inhoud

Grenzeloze samenwerking door brandweer

2 december 2022

Op woensdagmiddag 2 november om 13.52 uur gingen de piepers bij brandweer Bathmen, Holten en Laren voor een brand in een stal in Kring van Dorth. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand omdat er meerdere gevaar aspecten waren. In de stal en omliggende stallen was namelijk vee aanwezig. Bijzonder: nog geen maand daarvoor oefenden de drie regio’s samen bij de buurman met een soortgelijk scenario.

Bewoners en omwonenden waren de stallen aan het ontruimen. In de stal was een dieseltank van 2500 liter en een enorme hoeveelheid hooi aanwezig. Naast de stal stonden ook nog twee woningen, waarvan één met een rieten kap. Eerste bevelvoerder Gerrit Stegink vertelt: “Op het moment dat de eerste tankautospuit van Bathmen aankwam werd direct ingezet op het voorkomen van overslag naar de eerste naastgelegen woning. Enkele ogenblikken later werden we erop geattendeerd dat ook de tweede woning met rieten kap al begon te branden.

Ik maakte daarom snel een verkenningsronde over het terrein. Hoewel de eerste gedachte dan is ‘wat nu?’ maakte ik direct een plan op waar ik welke tankautospuit wilde hebben. Brandweer Holten was gelukkig snel ter plaatse, zodat zij de uitbreiding aan de tweede woning konden afblussen en grote schade konden voorkomen. Brandweer Laren werd tussen de eerste woning en de schuur aan de achterkant ingezet, om te ondersteunen bij het voorkomen van overslag.”

Beschikbaarheid van water oefenen

Cruciaal in de brandbestrijding was de snelle beschikbaarheid van water. Met de O-bundels ging de tank bijzonder snel leeg. Dankzij snelle aanwezigheid van de tankwagens van Holten en Laren en het WTS 500 van Bathmen kon uitbreiding naar de woningen en overige stallen voorkomen worden. Jaap Borren, ploegleider Bathmen, vertelt: “Een paar weken voor deze brand werd er bij de buurman nog een interregionale oefening gehouden tussen de posten Holten, Laren en Bathmen. Ook de officier van dienst brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deed mee. Dat stond al vóór corona op onze planning om met drie regio’s tegelijkertijd te oefenen. We wilden van elkaar leren, elkaars voertuigen bekijken en ervaren hoe we onder andere de waterwagen en WTS500 in konden zetten. Mede door deze mooie samenwerking is de inzet al met al goed verlopen en na lang nablussen rond 02.00 uur afgerond.”

Dejá vu in de samenwerking

Die mening deelt Martijn Welmer, officier van dienst brandweer van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. “Ik had bij deze brand echt een dejá vu. Het scenario, de opgeroepen brandweerploegen en de dilemma’s waren bijna hetzelfde als tijdens de oefening. Alleen Markelo deed niet mee aan de oefening, maar kon goed worden ingezet. Ik had het idee dat het tactisch liep en dat is ook te danken aan de oriëntatie die eerste bevelvoerder Gerrit maakte om de stal. Hij benoemde het grootse gevaar richting rieten kap.

Daarnaast informeerde de centralist me steeds. Hij telde de zwaartepunten al op dus ik kon per klus een tankautospuit inzetten. Wel met de opdracht vanuit mij: geen water verknoeien, alleen gericht op wat je moet doen. Dat zorgde ervoor dat de bewoners na de inzet weer naar beide woningen terug konden. Toen er meerdere hulpdiensten zoals politie en ambulance bij kwamen, stemde ik af dat de hoofdofficier van dienst dat voor zijn rekening nam. Ook vond ik het belangrijk dat de omgekomen kalveren door de brandweer werden geborgen. Dan hoefde de boer dat niet zelf te doen.”

Noaberschap

Bij de brand in de schuur overleden helaas negen kalfjes en raakte de boer bij een reddingspoging lichtgewond. Ook is er veel schade ontstaan. Het leed bij de bewoners maakte indruk, maar het ‘noaberschap’ vanuit de buurt viel hierbij positief op. Zo werden onder andere de koeien gemolken. Jaap besluit: “Al met al kijken we terug op een hele mooie samenwerking tussen de regio’s Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland en Twente. Het samen oefenen gaat zeker een vervolg krijgen. We oefenen tot in den treure, maar het heeft echt zin. Automatismen worden erin geslepen en bij deze brand zijn omliggende panden behouden gebleven. We zijn trots! Gemeente- en regiogrenzen maken helemaal niets uit, al helemaal niet als een inwoner hulp nodig heeft.”