Door naar de hoofd inhoud

Heel Nederland zwemveilig

18 april 2019
drie kinderen hebben waterpret

Van 17 april tot en met 17 mei is de Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor de zwemveiligheid van iedereen in Nederland.

Veilig zwemmen in natuurwater

Het kwik stijgt, de bloemen staan in bloei en de zon schijnt. Heerlijk zwemweer dus! Onze regio is zeer waterrijk en heeft veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober) worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen  omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

Onze regio wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Maar let op, het is levensgevaarlijk om daarin te zwemmen. De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water ziet er op het oog misschien veilig uit, maar is niet om pootje in te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo’n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Zwemmen verboden? 140 euro

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen. Meer weten? Kijk op de website van Rijkswaterstaat.

Blauwalg komt tot bloei

“Door de lange periode van warm weer en droogte is er op steeds meer plekken blauwalg zichtbaar. Door de stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt op steeds meer plaatsen blauwalg tot bloei. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.” aldus Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). Op zoek naar meer informatie over de droogte en blauwalg? Kijk op de website van WDOD.