Door naar de hoofd inhoud

Hoe is het nu met…

man fotografeert in museum Zwolle

De gevolgen van een brand kunnen nog lang merkbaar zijn. Dat ondervond ook het Stedelijk Museum in Zwolle. Na een felle brand op 17 oktober sloten per direct de deuren om zich te richten op het schadeherstel. Hoe gaat het nu met het pand en de vele kunstobjecten?

“Alle stukken zijn meteen bekeken op schade en daarna ingepakt. Eén stuk bleek in ieder geval onherstelbaar.” Maartje Koelma, team Presentatie – PR & Communicatie van het Historisch Centrum Overijssel, blikt terug op een drukke tijd die nog niet is afgelopen. “In januari 2019 zijn vijf kunsthistorici gestart met het nalopen van de 13.000 stukken. Na de brand is alles vanuit het depot veilig gesteld, maar wel verspreid. Registratie en mogelijk restauratie is dus nog nodig en dat kost nog maanden werk. Uiteindelijk bekijken welke stukken goed passen bij ‘de verhalen’ wat we willen vertellen over Zwolle. Dat doen we vanuit de nieuwe stichting Allemaal Zwolle.”

Verbouwing Drostenhuis

Gemeente Zwolle heeft de verbouwing in beheer. Ieke Selen, projectleider, geeft aan: “De verbouwing van de twee rijksmonumenten, waarvan het Drostenhuis uit de 15e eeuw stamt, startte in het najaar van 2018.  Het zijn waardevolle historische gebouwen voor de stad. Het verwijderen van het roet op plafonds, wanden en vloeren duurt tot ongeveer april 2019. Het pand is tot in alle hoeken en kieren vervuild met roet dus plafonds, wanden en vloeren moeten worden gedemonteerd. Na de verbouwing nemen afdeling archeologie en het nieuwe museum van de stichting Allemaal Zwolle hun intrek.”

In november 2018 bezocht RTVOost het Drostenhuis