Door naar de hoofd inhoud

Housekeeper Ben: collega’s thuis laten voelen op kantoor

Ben is housekeeper voor de brandweerkazernes in Zwolle en werkt voornamelijk op de locatie in Zwolle-Zuid. 

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Ben”, laat Ben zien wat zijn werk inhoudt.

“Als je alle werkzaamheden zo op een rijtje zet, zijn het er inderdaad best veel. Maar die afwisseling is ook precies de reden dat ik housekeeper geworden ben. Mijn dag bestaat uit een aantal dingen die vaker terugkomen. Denk aan het bijvullen van het koffiezetapparaat, het doen van de boodschappen en werkzaamheden voor de receptie. Maar de werkdag zit ook vol met onverwachtse dingen die opgelost moeten worden. Door zulke situaties word je uitgedaagd om met een creatieve oplossing te komen waardoor je collega’s snel weer fijn aan het werk kunnen. Dit houdt mij scherp en voorkomt dat ik vast kom te zitten in een vast patroon.

De reden dat we al deze dingen doen is natuurlijk vooral om ervoor te zorgen dat iedereen hier met plezier kan werken. Dat is ons grootste doel. En ik zeg ‘ons’, want ik ben niet in mijn eentje. Op de donderdag is mijn collega Gerrie housekeeper. We werken ondanks de verschillende werkdagen toch vaak samen en houden elkaar scherp. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn of haar werk zo goed mogelijk kan doen in een fijne werkomgeving. We pakken de dingen op die normaal gesproken blijven liggen. Als we ons werk goed doen zijn we op een onzichtbare manier aanwezig.”  

Mensen ontzorgen 

Veel mensen kennen jou als een erg vrolijke man. Ben je altijd zo vrolijk? 

“Dat klopt, ik ben wel vaak vrolijk, maar zeker niet altijd! Er zit ook een drukke ADHD-kant in me die soms best ongeduldig kan zijn. Het liefst doe ik daarom dingen op mijn eigen manier. Maar dat kan ook een valkuil zijn, want je moet soms in samenwerking met anderen ook dingen kunnen loslaten. Gelukkig houdt Gerrie mij scherp en leer ik dat steeds beter. Het is wel goed om te horen dat mensen mij vrolijk vinden. Vrolijkheid draagt ook bij aan een fijne werkplek. Je begint je dag gelijk een stuk vrolijker als iemand je verwelkomt met een “goedemorgen!”. Dat draagt allemaal bij aan een goede sfeer en dat vind ik belangrijk. Je moet je écht thuis kunnen voelen op kantoor.   

Maar ik heb ook een serieuzere kant. Wat veel mensen niet weten is dat ik naast dit werk ook voorzitter ben bij uitvaartvereniging Wijhe Samen. Deze vereniging is al bijna 100 jaar oud. We vinden het als vereniging belangrijk dat iedere overledene een mooie uitvaart kan krijgen, ook als mensen daar soms niet genoeg geld voor hebben. Met de contributie die de leden betalen kunnen wij die mensen toch een mooi afscheid geven. Het komt wel eens voor dat ik de beheerder van de aula overneem tijdens een afscheidsmoment en dat ik tijdens zo’n avond in dienst sta van de nabestaanden. Ik vind het fijn dat ik op die manier iets kan betekenen voor een familie en dat ik, ook in dit werk, dienstbaar kan zijn voor anderen.”

Een lach op het gezicht

Hoe ben jij bij je werk als housekeeper terecht gekomen? 

“Op dit moment werk ik bijna 10 jaar als housekeeper, maar dit werk heb ik niet altijd gedaan. Hiervoor heb ik samen met mijn vrouw een aantal jaar een buurthuis gehad in Herxen. Dit is een buurtschap waar zo’n 350 mensen wonen. In het verenigingsgebouw met de naam ‘De huiskamer van Herxen’ kon van alles georganiseerd worden. Zo werden er bruiloften georganiseerd, zat er bij ons een hengelsportvereniging en waren er regelmatig verschillende feesten en partijen. Ook konden bezoekers bij ons kiezen uit ongeveer 60 verschillende fietsroutes in de omgeving. Dit was een mooie tijd omdat we konden zorgen voor een lach op het gezicht van mensen. Na vier jaar besloten we een andere weg in te slaan en vonden we nieuwe beheerders voor het buurthuis.

Na een andere baan bij een callcenter zag ik 2011 de vacature als housekeeper bij Veiligheidsregio IJsselland voorbijkomen. Deze vacature sloot erg aan bij mijn persoonlijkheid en ik besloot te solliciteren. Ik werd aangenomen voor twee dagen in de week, maar als snel werd de functie groter en werk ik nu vier dagen met veel plezier voor de kazerne in Zwolle.” 

Wil je nog iets kwijt? 

“Ik vind het mooi dat je binnen onze organisatie de vrijheid krijgt om jezelf te kunnen ontwikkelen. Er wordt goed gekeken naar waar jij jouw talent ligt, waar je energie van krijgt en op welke manier je de organisatie zou kunnen helpen. Dat helpt je om te groeien binnen je werk én als persoon. Op deze manier kun je volledig jezelf zijn, iets wat ik iedereen gun. Ook is het fijn dat je vertrouwen krijgt als je zorgt dat de zaak goed draait. Je verantwoordelijkheid wordt op die manier beloond.”

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgt er weer een andere collega!