Door naar de hoofd inhoud

Jodiumtabletten

6 maart 2022
doos met jodium tabletten

Er is op dit moment een toenemende vraag naar jodiumtabletten in Nederland. Zo ook in onze regio. De toenemende vraag komt door de situatie in Oekraïne. Mensen zijn bezorgd door de berichten over innames van kerncentrales door het Russische leger en de dreiging van de inzet van kernwapens.

De oorlog in Oekraïne geeft geen aanleiding om jodiumtabletten in huis te halen. Dit laat het ministerie van VWS weten. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid via deze link.

Mocht er sprake zijn van een nucleair incident in Rusland, dan onderzoekt (en communiceert) het ministerie van VWS en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) welke maatregelen nodig zijn. In Europa, ook in Nederland, is er een uitgebreid meetnet om eventuele verhogingen van radioactiviteit in de lucht te kunnen oppikken. Het RIVM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Meer weten

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: Russische inval in Oekraïne – Veiligheid in Nederland | Rijksoverheid.nl