Door naar de hoofd inhoud

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

27 maart 2020
brandweer bij natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er vanaf vandaag een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand in Overijssel. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112. 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Gezien de waarden van de meetstations, de droogte en de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen heeft de brandweer besloten over te gaan naar fase 2 ‘extra alert’. “Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind”, aldus Adriaan ter Huurne, natuurbrandspecialist bij Brandweer Twente. “Daarom vragen wij mensen om extra alert te zijn en een brand snel te melden.” 

Corona 

Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die daar omtrent getroffen zijn, verzoeken ook wij mensen ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht u toch even de natuur in willen, volg dan de maatregelen van het RIVM en Rijksoverheid op. 

Voor de brandweer betekent het overgaan naar fase 2 dat zij in geval van een natuurbrand met extra materieel en mankracht uitrukt. Normaliter starten we dan ook met luchtsurveillance. In verband met corona en het gevaar op besmetting doen we dat nu niet. 

Stookverbod? 

Tijdens fase 2 ‘extra alert’ geldt in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer. De ontheffinghouder dient de ontheffing hierop na te zien. 

Meer informatie 

Meer informatie over de fase 2 ‘extra alert’ en natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl