Door naar de hoofd inhoud

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

14 juni 2021
brandweermensen bezig tijdens natuurbrand

Door aanhoudende droogte in de natuur is er in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Gezien de waarden van de meetstations en de verwachte  droogte voor de komende dagen heeft de brandweer besloten over te gaan naar fase 2 ‘extra alert’. “Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind”, aldus Erik Pluim, Brandweer IJsselland. “Daarom vragen wij mensen om extra alert te zijn en een brand snel te melden.”  

Corona 

Gelet op de huidige situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die daar omtrent getroffen zijn, verzoeken ook wij mensen ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht u toch even de natuur in willen, volg dan de maatregelen van het RIVM en Rijksoverheid op. 

Stookverbod? 

Tijdens fase 2 ‘extra alert’ geldt in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer. De vergunninghouder dient de vergunning hierop na te zien. 

Meer informatie 

Meer informatie over de fase 2 ‘extra alert’ en natuurbrand vind je op www.natuurbrandrisico.nl.