Door naar de hoofd inhoud

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

16 april 2019
aangestoken vuur buiten met takken

UPDATE 25/4/2019: Door de regen van gisteren en de weersvoorspelling is het natuurbrandrisico ‘extra alert’ aangepast naar ‘regulier risico’ (fase 1). Dit betekent ook het einde van de luchtsurveillance. Wel geldt altijd dat voorzichtigheid met vuur in de natuur geboden is.

Kans op snellere uitbreiding brand in natuur

Door aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment in Overijssel een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. De brandweer is daarom extra alert en roept natuurbeheerders, terreineigenaren en inwoners op een brand snel te melden via 112.

Gezien de waarden van de meetstations, de droogte en de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen is besloten over te gaan naar fase 2 ‘extra alert’. Dit in navolging van de drie andere oostelijke regio’s Noord- Oost Gelderland, Gelderland Midden en Gelderland Zuid. Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. De brandweer is extra alert en start op 16 april met luchtsurveillance. In geval van een natuurbrand rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit. Tijdens deze alerte fase kan men natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, meld een brand direct via 112.

Meer informatie over fase 2 ‘extra alert’ en natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl.

Paasvuren

Komend weekend zijn in de regio’s IJsselland en Twente veel paasevenementen gepland. Daarbij worden ook paasvuren ontstoken. Deze paasvuren vallen onder het immaterieel cultureel erfgoed. De brandweer zal, op verzoek en in samenwerking met de gemeenten adviseren onder welke strikte veiligheidsmaatregelen deze paasvuren door kunnen gaan. Het betreft hier alleen de paasvuren waar de brandweer, op verzoek van de gemeenten, op heeft geadviseerd. Uiteindelijk is het de gemeente die de vergunning verleent en daarmee beslist of het paasvuur door kan gaan. Uiteraard is de organisator verantwoordelijk voor het veilig verloop van het evenement.

Tijdens fase 2 ‘extra alert’ geldt in veel gevallen de ontheffing op stookverboden niet meer. De vergunninghouder dient de vergunning hierop na te zien.