Door naar de hoofd inhoud

Landelijke telefoonstoring, wat gebeurde er in IJsselland?

meldkamer

Het noodnummer 112 was maandag 24 juni sinds ongeveer 16:00 uur landelijk niet bereikbaar door een grote telefoonstoring. Dit betekende dat de meldkamer niet bereikbaar was voor inkomend en uitgaand telefoonverkeer. De hulpdiensten schaalden daarom snel op naar GRIP 2.

De landelijke storing bij KPN duurde tot ongeveer 19:30 uur. Via NL-Alert werden alternatieve noodnummers verspreid omdat 112 en 0900-8844 (geen spoed, wel politie) niet bereikbaar waren. Daarnaast zijn er ook tijdelijke noodnummers geactiveerd voor de spoedeisende hulp van de brandweer en de ambulances in IJsselland.

Hulpdiensten op straat

Om inwoners in geval van nood toch te kunnen helpen werd besloten alle brandweerkazernes in de regio te bemensen, zodat mensen daar calamiteiten konden melden. Ook richtte de brandweer meldpunten in op centrale plaatsen. Hier konden mensen terecht in geval van een incident.

Ambulance IJsselland heeft alle (32) ambulances ingezet tijdens de storing. Ze stonden gereed op de posten voor incidenten. Alle politiemedewerkers die dagdienst hadden, bleven tot de storing was opgelost. Dit kwam neer op een bezetting van ruim zestig extra politiemedewerkers.

Storing KPN

Volgens KPN gaat het om een storing in het 4G-telefoonnetwerk. De officiƫle oorzaak van de storing is nog niet bekend. Dit wordt nader onderzocht. De viereneenhalf uur durende storing werd rond 20:30 uur afgeschaald naar GRIP 0. Om 21:00 uur werden de tijdelijke noodnummers uit de lucht gehaald.

Meldingen tijdens de storing

Wat we nu weten is dat tijdens de landelijke storing bij Brandweer IJsselland in totaal negen meldingen zijn binnen gekomen. Ambulance IJsselland heeft tijdens de storing drie meldingen binnen gekregen via het tijdelijk noodnummer dat is geactiveerd.

Kijk voor actuele informatie over de bereikbaarheid van 112 op Rijksoverheid.nl.