Door naar de hoofd inhoud

Meer geld voor aanpak wateroverlast

20 januari 2020
regen op stoep

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er meer geld beschikbaar komt om wateroverlast in Nederland te voorkomen. Zij wil ons robuust maken tegen extreme regenbuien of langdurige droogte. Dat voorstel heeft de minister afgelopen week in de Tweede Kamer gedaan.

“We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook landelijke omgeving anders in te richten”, aldus Van Nieuwenhuizen in een artikel van RTL nieuws. “Alleen op die manier kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving. Lees het gehele artikel via deze link.

Wat te doen bij extreem weer?

Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en @KNMI.

Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/kou), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm.

Uitleg weercodes

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert, kans op gevaarlijk weer
Code oranje: wees voorbereid, kans op extreem weer
Code rood: onderneem actie, weeralarm

Lees meer over de weercodes op de website van KNMI via deze link

Brandweer en extreem weer

De brandweer komt in actie bij extreem weer. Vrijwilligers rukken uit vanuit huis of vanaf hun werk, maar soms wordt er voor gekozen om ook onze vrijwillige brandweerposten uit voorzorg te bemannen.

  • Is er sprake van acuut gevaar voor mens of dier? Bel dan meteen 112.
  • Is er geen sprake van acuut gevaar en gaat het om schade in of aan een openbare ruimte? Bel dan de betreffende gemeente.
  • Is er geen sprake van acuut gevaar en gaat het om schade aan je woning of bedrijf? Onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schadeclaims kun je indienen bij je verzekeraar.