Door naar de hoofd inhoud
twee mensen in chemiepak

Niets doen is geen optie meer

Een aanslag met een drone op het treinstation van Zwolle met meerdere slachtoffers. Dat maken de crisisteams niet dagelijks mee. Daarom beoefenden zij, samen met nog 140 collega’s uit heel Nederland, dit scenario bij het Nationaal trainingscentrum Defensie in Vught. Deelnemers van onder andere brandweer, politie, defensie en geneeskundige zorg waren aanwezig.

Jenne Mul, Leider Commando Plaats Incident (CoPI) IJsselland: “Doordat dit scenario voornamelijk op de politie-inzet was gericht, moesten andere teams eerst wachten op het sein ‘veilig’. Tot die tijd konden we een plan maken op: wat gaat er in de volgende uren gebeuren en waar kunnen we ondersteunen? Niets doen is bij een dergelijke aanslag geen optie meer en het kan zijn dat je als hulpdienst verder vooraan staat dan dat je vooraf dacht”.

Noodhulpteam Rode Kruis

Het treinstation werd onderzocht op gevaarlijke stoffen door brandweer en RIVM, samen met de CBRN-Responseenheid. Ruim 60 lotusslachtoffers gaven het scenario extra kleur. Een aantal slachtoffers werd door een Rode Kruis Noodhulpteam verzorgd of werd naar de Spoedeisende hulp gebracht. Daar trainden ruim twintig verpleegkundigen van het West-Fries gasthuis uit Hoorn mee. 

Nationaal trainingscentrum

Het Nationaal trainingscentrum (NTC) voor CBRN organiseert meerdere keren per jaar een grote, complexe training. Het is daarbij belangrijk dat alle hulpdiensten samenwerken op het gebied van kennis en training en ervaringen delen rondom een CBRN-incident.