Door naar de hoofd inhoud

NL-Alert controlebericht op 2 december

29 november 2019

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie bij jou in de buurt. Maandag 2 december, rond 12.00 uur, stuurt NL-Alert een controlebericht naar je mobiele telefoon én naar veel vertrekborden van bus, tram en metro en digitale reclameborden.

In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat ze moeten doen. Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Op sommige telefoons moet je NL-Alert zelf instellen, zoals op een iPhone. Maak dan gebruik van de instelhulp.

Weet wat je moet doen

De meeste mensen hebben altijd een mobiele telefoon bij zich. Zie je een NL-Alert op je mobiel, een digitaal reclamescherm of vertrekbord bij bus, tram of metro? Volg het advies, informeer anderen en help de mensen om je heen. Een NL-Alert voorbeeld:

NL-Alert 07-10-2019 15.52 Rookontwikkeling door brand in garagebedrijf in Zwolle. Sluit ramen en deuren. Meer informatie op: …

NL-Alert breidt uit

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of onverwacht noodweer. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zie je NL-Alert ook op steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro.

In juni heeft de overheid ook een NL-Alert controlebericht verzonden. 78% van de Nederlanders ontving dit bericht. Daarnaast zagen zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder het NL-Alert via digitale reclameborden en vertrekborden.

Check je mobiel

Maandag 2 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiel. Met het NL-Alert kun jij ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen.

Zo werkt NL-Alert

NL-Alert op je mobiel werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. Tegelijkertijd wordt het bericht ook naar digitale vertrekborden bij bus, tram en metro en digitale reclameschermen verstuurd. NL-Alert werkt ook als netwerken eventueel overbelast zijn en je ziet NL-Alert alleen als je in de buurt bent van een noodsituatie. Alleen de overheid kan NL-Alert berichten uitzenden en je telefoonnummer blijft onbekend. NL-Alert is anoniem.

Voor meer informatie over NL-Alert ga je naar www.nl-alert.nl