Door naar de hoofd inhoud
jongeren met bier en EHBO trommel

Ontsnappen uit een ‘brandend’ huis

De rook verspreidt zich door de keuken… Terwijl je de vlammen probeert te doven, hoor je het schelle geluid van de rookmelder. Je wilt de deur openen, maar je kunt de ruimte pas verlaten als je de raadsels oplost en de codes kraakt. Je hebt slechts 15 minuten om te ontsnappen…

IJssellandse escaperoom

Een klein tipje van de sluier van de ‘IJssellandse’ escape room. Een escape room die voor het eerst werd ingezet tijdens de introductieweken voor nieuwe studenten in Deventer en Zwolle. Ook daarna werd de succesvolle escape room vaak ingezet, onder andere tijdens verschillende open dagen van brandweerkazernes, de sinterklaasintocht in Steenwijk en voor bezoeken van diverse (crisis)partners. 


De eerste ervaringen zijn heel positief. Deelnemers vinden het erg leuk, maar vooral ook leerzaam. We merken ook dat de escape room meer indruk maakt, waardoor deelnemers bewuster worden van veiligheid in en om huis.

Jan Wittenberg, adviseur Risicobeheersing en woordvoerder Veiligheidsregio IJsselland 

Bewustwording is het sleutelwoord

Deelnemers van de escape room bevinden zich in een woonhuis en moeten vanwege een brand ontruimen. Maar voordat zij de woning veilig kunnen verlaten, moeten de deelnemers verschillende opdrachten uitvoeren en raadsels oplossen op het gebied van zelfredzaamheid en brandveiligheid. “Op deze manier willen wij deelnemers meer leren over wat zij zelf kunnen doen om hun woonsituatie veiliger te maken. En te laten ervaren wat ze zelf kunnen doen als het toch misgaat. Bewustwording is daarbij het sleutelwoord” aldus Jan Wittenberg. 

Durf jij het aan in 2019?

Volg onze social kanalen en ontdek waar en wanneer de escape room open is voor publiek.