Door naar de hoofd inhoud

We stonden ook in 2020 paraat voor incidenten

Keersluis Zwolle brandweer (1)

(Hulp)diensten die samen functioneren als één organisatie om een incident, ramp of crisis snel en effectief te bestrijden. Op zo’n moment werken we volgens de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP). In 2020 is deze GRIP-procedure 11 keer ingezet.

Daarnaast waren er 8 zeer grote branden en 25 grote branden. Er was 1 incident met gevaarlijke stoffen en we telden 3 waterongevallen.

Slagvaardig werken op meerdere locaties

Een uitslaande brand in een zorgflat aan de Harm Smeengekade in Zwolle zette de hulpdiensten zondagochtend 10 februari op scherp. Bewoners met een zorgbehoefte en studenten werden ontruimd. Soepel en snel schakelen tussen de behoeften en elkaar als hulpdiensten goed op de hoogte houden bleef belangrijk. Het kostte tijd om bijvoorbeeld medicatie beschikbaar te krijgen. Als je nog geen zicht hebt op wanneer mensen terug kunnen naar hun woning is het van belang om te anticiperen op zorgbehoefte en medicatie van de mensen in de opvang voor de komende uren. Uiteindelijk kon de zorg weer overgenomen worden door de wijkverpleging.

Ieder een eigen taak

Een ravage op de weg, meerdere gewonden en toch goed kunnen terugkijken op de inzet. Bij het ongeval op de N50 bij Kampen op 9 augustus werd er snel gehandeld door alle hulpdiensten. Er waren zestien personen betrokken bij het ongeval. Vanwege de omvang, de locatie en hitte werd opgeschaald naar GRIP1. Toegangswegen naar het ongeval werden afgezet. Het verkeer dat stond te wachten op de N50 werd onder begeleiding gekeerd.

Uiteindelijk werden er zeven ambulances en twee traumahelikopters ingezet. De inzet van een traumahelikopter kan voor een buitenstaander soms heftig overkomen. Alleen als een ziekenhuis te ver weg is, zetten we het vervoer per heli in. Het personeel van de heli kan specifieke handelingen doen en is ter ondersteuning voor de collega’s van de ambulances. In de auto kun je veel meer handelingen onderweg naar het ziekenhuis doen. Mocht je in de lucht een handeling moeten doen, dan zal de heli eerst landen, omdat de patiënt in het staartstuk ligt. Er waren ook kinderen bij het incident betrokken. Zo’n kindje krijgt enorm veel indrukken en wil je wel in goede handen laten. Alle hulpdiensten deelden hun ‘carebears’ uit, kleine knuffeltjes met een hulpverlenerspakje.