Door naar de hoofd inhoud

Jaarwisseling ’20-’21: Relatief rustig verlopen

elf gemeenten veiligheidsregio IJsselland ingetekend op kaart

We kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder noemenswaardige incidenten. Via de database van het IFV zijn alle incidenten en uitrukken van de brandweer te vinden. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst voor alle 25 veiligheidsregio’s op dezelfde manier.


De jaarwisseling in IJsselland was voor de brandweer relatief rustig. In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. De samenwerking tussen de hulpdiensten was goed. Wij hebben geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers. In de regio IJsselland is het carbidschieten erg populair. IJsselland is aangesloten bij de BOCK campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller).

Data IFV

Ieder jaar wil heel Nederland op 1 januari weten hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling. Al jarenlang is het een handmatige taak voor de woordvoerders van Brandweer Nederland om op 1 januari antwoord te geven op die vraag. Deze handmatige werkwijze is tijdrovend en levert het informatie op die onderling niet te vergelijken is. Dit komt omdat er geen eenduidige, landelijke definities worden gehanteerd. Ook verschillen de tijdsvakken waarin de incidenten gemeten worden per veiligheidsregio.

Dashboard

Daarom heeft het IFV in opdracht van Brandweer Nederland een dashboard ontwikkeld, die inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten en gebaseerd is op GMS-data met uniforme rekenregels. De gegevens over het aantal en soort meldingen tussen 31 december 2020 00.00 uur en 1 januari 2020 08.00 uur (32 uur) worden gepubliceerd op het IFV-dashboard. Omdat iedere veiligheidsregio in het verleden aantallen incidenten aanleverde volgens andere definities en tijdsperioden, zijn de cijfers van de komende jaarwisseling niet één op één te vergelijken met de cijfers van voorgaande jaarwisseling.