Door naar de hoofd inhoud

Op locatie: DOWR-oefening

13 november 2019
brandweer oefening

24 uur per dag, zeven dagen per week staan de hulpdiensten klaar om incidenten te voorkomen en te bestrijden en om risico’s te beperken. In ‘Op locatie’ nemen we een kijkje achter de schermen bij de DOWR-oefening en zien we hoe de brandweer en andere hulpdiensten trainen en zich voorbereiden voor als de risico’s realiteit worden.

De brandweerposten van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte oefenen samen tijdens de DOWR-oefening. In slechts acht dagen tijd oefenen maar liefst 24 ploegen van 11 brandweerposten mee aan deze grootschalige en realistische oefening.

Brand in voormalige fabriek

De voormalige Auping fabriek in Diepenveen werd getransformeerd tot de locatie waar een hevige brand uitbrak. “Door de grootte van het complex kan een brand zich gemakkelijk uitbreiden”, vertelt Henk Locht, adviseur vakbekwaamheid. Diverse dillema’s zoals een tweede brandhaard en mensen die zich nog in het complex bevinden, kwamen tijdens de oefening naar voren.

Samenwerking en afstemming

Niet alleen de brandweer maar ook andere hulpdiensten namen deel aan de DOWR-oefening. Zo oefende ook de ambulancedienst en het Commando Plaats Incident (CoPI) mee. Bij een groot incident waar afstemming tussen hulpdiensten en regie nodig is, komt het CoPI in actie. In het CoPI werken de hulpverleners als één team samen om de inzet te coördineren.

Trainen en oefenen is een ontzettend belangrijk onderdeel van het werk van alle hulpdiensten. Zo bereiden zij zich voor op risico’s die realiteit worden. Tijdens een incident, ramp of crisis gaan zorgvuldig overleg en voorbereiding over in daadkracht en leiderschap en doet iedereen waarvoor hij of zij getraind is: de veiligheid herstellen en bewaken. “We oefenen graag zo realistisch mogelijk,” geeft Henk Locht aan. “Op deze manier voelen de deelnemers ook de spanning en adrenaline die ze bij een echte inzet ook ervaren.”


Werken als vrijwilliger bij de brandweer

De hele maand november kun je naar de functie van brandweervrijwilliger voor de post bij jou in de buurt solliciteren.