Door naar de hoofd inhoud

Oplichters maken misbruik van NL-Alert

22 april 2020
nl alert icoon

In de afgelopen periode ontvingen sommige mensen een SMS-bericht dat veel leek op een NL-Alert. In het bericht werden mensen aangezet om zorgpakketten van het RIVM te kopen. Dit bericht was niet van het RIVM afkomstig, maar van oplichters.


NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties. Bijvoorbeeld bij een grote brand, een terroristische aanslag of om mensen erop te wijzen om 1,5 meter afstand te houden en thuis te blijven. Niet om goederen of diensten te verkopen of te promoten.

NL-Alert op je mobiel

NL-Alert maakt gebruik van Cell Broadcast. Bij Cell Broadcast wordt een NL-Alert verspreid via zendmasten naar alle mobiele telefoons in het getroffen gebied. De overheid heeft je mobiele telefoonnummer niet nodig om ervoor te zorgen dat jij NL-Alert ontvangt op je telefoon. Het bericht dat oplichters tijdens de coronacrisis verzonden is een SMS-bericht. Voor het verzenden van een SMS-bericht is wél een telefoonnummer nodig.

Hoe weet ik zeker dat ik een écht NL-Alert ontvang?

De meeste telefoons geven een herkenbare en doordringende sirenetoon en gaan trillen. Zowel de sirenetoon en de trilling worden tweemaal herhaald. Daarmee wordt meteen duidelijk dat iets anders aan de hand is dan een WhatsApp, SMS of emailbericht. Op het display zie je direct het NL-Alert staan. Het NL-Alert blijft staan totdat je het wegdrukt. Een SMS zie je meestal in de vorm van een icoon in je display, waar je op kan klikken om het bericht te lezen. Een ander duidelijk verschil tussen een SMS en NL-Alert is dat je op een NL-Alert niet kunt antwoorden. Op een SMS, WhatsApp of emailbericht wel.

Wat staat er in een NL-Alert?

In het NL-Alert staat wat er aan de hand is en, wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten en binnen moet blijven. Of dat je bij explosiegevaar uit het gebied moet blijven. Het NL-Alert verwijst bovendien altijd naar een site waar je meer informatie en updates kan vinden, bijvoorbeeld de website van een veiligheidsregio bij jou in de buurt.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van oplichting?

  • NL-Alert waarschuwt en informeert over noodsituaties en zet niet aan tot het aanschaffen van goederen of diensten
  • NL-Alert is geen SMS maar een noodmelding
  • NL-Alert maakt een luid en doordringend geluid
  • Bij twijfel: controleer de bron (in dit geval de RIVM) om de inhoud te controleren
  • Klik niet op de link van het SMS-bericht