Door naar de hoofd inhoud

Roan: fascinatie voor hulpdiensten

Roan werkt als contentspecialist bij team Communicatie. Hij is deze maand begonnen bij de Veiligheidsregio en ondersteunt het team door middel van foto en video.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Roan’ laat Roan zien wat zijn werk inhoudt én wat zijn eerste indrukken van zijn nieuwe werkgever zijn.

Roan, vertel eens, wat houdt jouw functie precies in?

“Als contentspecialist ben ik onderdeel van team Communicatie. Een heel divers team waarbij iedereen haar eigen expertise op het gebied van communicatie heeft. Ik zeg bewust ‘haar expertise’, want het team telt namelijk acht koppen waarvan ik de enige man ben. Dat bevalt heel goed hoor, tot nu toe wel tenminste” lacht Roan. “Er zijn veel verschillende functies binnen dit relatief kleine team en mijn focus ligt op foto en video.”

De keuze is reuze

“Een verhaal vertellen van A tot Z, dat vind ik leuk. En als ik dat bereik met het maken van mooie beelden dan ben ik helemaal blij. Werk met de camera heeft altijd mijn interesse gehad. Het liefst sta ik achter de camera maar ik heb in het verleden ook wel voor de camera gestaan. En ik geef toe dat ik dat nog steeds wel erg leuk vind om te doen. Wie weet zit er in de toekomst nog wel een rol als woordvoerder voor mij in. Dat is iets wat me in deze korte tijd als is opgevallen. Er is binnen de organisatie heel veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Veel collega’s hebben een piketfunctie. En dat is niet altijd een functie die direct aansluit op de hoofdbaan. Als je iets graag wil en je laat dat ook zien dan is er heel veel mogelijk. De werkgever wil echt in jou investeren en dat vind ik heel fijn om te ervaren. Misschien ben ik over een tijdje wel op Hart van Nederland te zien in de rol van woordvoerder, wie zal het zeggen. Of een andere piketfunctie natuurlijk. Want er zijn echt ontzettend veel leuke functies binnen de crisisorganisatie.”

Naast de vele ontwikkelmogelijkheden ervaar ik ook een enorm saamhorigheidsgevoel. Ondanks dat de organisatie best groot is heb ik het gevoel dat iedereen elkaar kent en elkaar wil helpen. We doen het echt samen. Ook opvallend vind ik de gelijkwaardigheid van de collega’s onderling. Laatst had ik Arjan Mengerink voor mijn camera staan. Hij gedroeg zich totaal niet als de directeur die wel even zegt hoe het moet, het voelde echt alsof ik een gelijkwaardige collega sprak. Dat geeft je het gevoel dat je echt onderdeel bent van de organisatie en dat je goed werk wil leveren vanuit je hart en niet omdat het bij je functie hoort.”

Een zwak voor hulpdiensten

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De afwisseling. Dat klinkt heel cliché, maar het is echt zo. Ik ben elke week met iets anders bezig. Als contentspecialist ben je altijd bezig met documenteren. Je staat een beetje aan de zijlijn van de organisatie en je moet goed in de gaten houden wat er allemaal speelt en waar wij als communicatieteam iets mee kunnen of moeten. De onderlinge samenwerking bevalt me heel goed. Alle collega’s zijn super aardig, open en we werken echt als een team. Iedereen heeft een eigen kracht en is daarin uniek. We vullen elkaar echt aan. En door die verschillende expertises en nauwe samenwerking leer je ook nog eens heel veel van elkaar.

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor alles wat met sirenes en hulpdiensten te maken heeft. Waar de meeste mensen liever vluchten gaat de hulpdienst er juist naartoe. Zij zijn er altijd. En het voelt heel goed om bij te kunnen dragen aan die maatschappelijke taak. Het samenkomen van die fascinaties voor hulpdiensten en mijn passie als foto- en videograaf is ook iets wat ik echt heel erg leuk vind.”

Mooie startopdracht

We zagen dat de NPO kwam filmen. Kun je daar meer over vertellen?

“De NPO is bezig met de serie ‘Away from keyboard (AFK)’. Dit is een term die gamers veel gebruiken wanneer ze even weglopen bij hun computer. In dit programma onderzoekt Frank van der Slot (Slotta) of gamers hun skills ook in situaties of beroepen in het echte leven kunnen gebruiken. De Veiligheidsregio heeft een escaperoom met VR-brillen ontwikkeld om op een andere manier te kunnen oefenen. Er kunnen situaties nagebootst worden die bijvoorbeeld lastig(er) zijn om het echt te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan een loods met giftige stoffen. Deze situatie kan nu geoefend worden met VR-brillen, in plaats van een echte loods die speciaal geregeld moet worden. De hand-oog coördinatie die gamers goed onder de knie moeten hebben, werd uitgebreid getest in deze aflevering. Ook stond deze aflevering in het teken van ‘samenwerken’. En waar kan dat nou beter dan bij een organisatie waarbij heel veel en intensief wordt samengewerkt?

Omdat de NPO het filmen en editen in eigen beheer heeft heb ik vooral meegekeken en geassisteerd. En natuurlijk ook content voor onszelf gemaakt. Deze filmdag was gepland in mijn tweede week dus dit was een hele mooie manier om te ervaren hoe dit allemaal gaat. Naast de verschillende communicatie aspecten moet het team uit Hilversum ook goed ontvangen worden en moeten er achter de schermen allemaal dingen geregeld worden. Dit zijn ook taken die horen bij het communicatieteam. En voor het eerst de brandweer in actie zien terwijl je er met je neus bovenop staat is natuurlijk hartstikke leuk. Voor mij was dit dus een hele mooie startopdracht om zowel het werk als de organisatie beter te leren kennen.“

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!