Door naar de hoofd inhoud

Rookmelders verplicht vanaf juli 2022

4 oktober 2021

Vanaf 1 juli 2022 moet in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwhuizen gold deze verplichting al een tijdje, maar deze verplichting gaat nu ook gelden voor bestaande bouw.

De brandpreventieweken zijn weer van start gegaan. De hele maand oktober staat in het teken van de rookmelderverplichting die geldt vanaf 1 juli 2022.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Wettelijke verplichting

Vanaf 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke verdieping in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen en goed onderhouden worden.

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder, met het keurmerk EN 14604. Dit keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen verkocht worden

De beste plek voor een rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

• Op elke verdieping tegen het plafond;
• Minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt;
• In de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

• In iedere slaapkamer;
• In de woonkamer of andere verblijfsruimte;
• In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet in de douche is);
• In iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (zoals telefoons, tablets, elektrische fietsen, hoverboards, etc.)

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over rookmelders? Ga dan naar deze website van Brandweer Nederland. Wil je weten hoeveel rookmelders er in jouw woning nodig zijn? Doe dan de rookmelderwijzer.