Door naar de hoofd inhoud

Selectiedag: wel of niet geschikt als manschap

17 juni 2021
inzet brandweer met straalpijp in container

Op 15 en 22 mei waren de selectiedagen voor nieuwe manschappen aan de kazerne in Zwolle Zuid. Tijdens de selectiedag legt de kandidaat een aantal theorie- en praktijktesten af om te kijken of het werk bij de brandweer bij hem of haar past.

Zo testen we bijvoorbeeld of de kandidaat geen hoogtevrees heeft en hoe hij/zij omgaat met stressvolle situaties. In totaal waren er 29 kandidaten, waarvan 27 kandidaten door zijn naar de aanstellingskeuring. Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg Collega’s, krijg je een inkijkje in zo’n selectiedag.

Selectietraject

Als je besluit om te solliciteren bij Brandweer IJsselland, dan ziet het selectietraject er als volgt uit:

  1. Online solliciteren;
  2. Kennismakingsgesprek met de ploegleider van de betreffende brandweerpost;
  3. Selectiedag;
  4. Aanstellingskeuring.

Als alle onderdelen met goed gevolg zijn afgelegd en de kandidaat een Verklaring Omtrent Gedrag kan afgeven, dan wordt hij aangesteld als aspirant manschap en start hij met de basisopleiding Manschap.

Persoonlijkheidstest

De dag startte met een persoonlijkheidstest. Deze test duurde ongeveer 1,5 uur en de uitslag van deze test toont aan hoe je als persoon in elkaar steekt en in hoeverre de kandidaat geschikt is voor de functie van manschap.

Hoogte- en engtetest

Voor de meeste kandidaten is dit misschien wel het mooiste of spannendste moment van de dag: 30 meter omhoog in de hoogwerker en vanuit de hoogwerker overstappen op het oefengebouw. Heeft de kandidaat knikkende knieën of doet ‘ie dat in koelen bloede? Vervolgens loopt de kandidaat over het dak van het gebouw naar de ladder en klimt naar beneden.

Ook gaat de kandidaat naar binnen in het oefengebouw. Hier is het compleet donker. Hier moet de kandidaat op zoek naar het slachtoffer of naar de vuurhaard. Daarna zo snel mogelijk via de kortste route in het donker de weg naar buiten zien te vinden. Deze test maakt dus duidelijk of de kandidaat tegen kleine ruimtes kan en zich kan oriënteren in het donker.

Groepsopdracht

Met de groepsopdracht testen we de wijze waarop de kandidaat samenwerkt, hoe hij zich opstelt in de groep en hoe hij presteert onder druk. Neemt ‘ie het voortouw? Of volgt hij juist aanwijzingen op van een ander? Niks is fout, maar het zegt wel iets over de kandidaat.

Shuttlerun

Het brandweervak kan fysiek best zwaar zijn, een goede conditie is belangrijk voor eigen veiligheid en die van collega’s. Daarom is het een must dat de manschap over een goede conditie beschikt. Met de shuttlerun testen we het uithoudingsvermogen van de kandidaat. Na de selectiedag moet de kandidaat een aanstellingskeuring doen en met de shuttlerun kijken we of de kandidaat over genoeg conditie beschikt om de aanstellingskeuring te kunnen halen.

Aanstellingskeuring

Als de kandidaat de selectiedag met goed gevolg heeft afgelegd, dan volgt de aanstellingskeuring op een later moment. De aanstellingskeuring bestaat uit vier onderdelen:

  1. Een medische vragenlijst;
  2. Een medisch onderzoek;
  3. De brandbestrijdingsbaan;
  4. Traplooptest.

In de video hieronder zie je hoe een brandbestrijdingsbaan wordt afgelegd. Op deze baan worden herkenbare praktijksituaties nagebootst. Alle onderdelen op de baan moeten binnen 24 minuten afgerond worden, zonder onderbreking. De traplooptest moet binnen 15 minuten gedaan zijn. Na afloop beoordeelt de keuringsarts de resultaten van alle onderdelen.

Opleiding

De opleiding Manschap is de basisopleiding voor de brandweerman of – vrouw. Tijdens deze opleiding word je voorbereid op de bevoegdheden, verantwoordelijkheden en taken op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Verspreid over de opleiding voert de kandidaat leerwerkplekopdrachten uit, deze kan hij/zij uitvoeren op de oefenavonden van de post. De opleiding duurt ongeveer twee jaar.

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld of geven we een kijkje achter de schermen!