Door naar de hoofd inhoud

Diederik: ik werk graag met verschillende mensen

Diederik is specialist operationele voorbereiding bij team Incidentbestrijding en manschap in Deventer.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Diederik’ laat Diederik zien wat zijn werk inhoudt.

Vertel eens, wat houdt jouw functie precies in?

“Als specialist operationele voorbereiding ondersteun ik het proces voor de afdeling incidentbestrijding. De specialisten leveren echt vakinhoudelijke kennis. Alle dossiers zijn onderverdeeld tussen de specialisten. Die vakinhoudelijke kennis heb je in eigen huis of je doet dit op. Vaak gaat dit over wetten, besluiten en brancherichtlijnen. Stel dat een vraagstuk water gerelateerd is en ik heb de juiste kennis niet, dan neem ik contact op met iemand van Vitens die mij de juiste informatie geeft.”

Vakinhoudelijke kennis

“MOTO (multidisciplinair trainen en opleiden) is een onderdeel dat momenteel het grootste gedeelte van mijn tijd opslokt. Ik zit in de MOTO werkgroep namens incidentbestrijding en houd me daar vooral bezig met de brandweer gerelateerde functies. Hoe zorgen we ervoor dat die groep ook geoefend blijft? Op welk vlak zijn er ontwikkelingen? Ik geef advies waar we de komende jaren onze aandacht op moeten richten. Binnenkort is er een grote oefening in Deventer. De gemeente had de wens om een oefening met hoog water uit te zetten en vervolgens werden wij als organisatie gevraagd om mee te doen. Deze vraag komt bij de voorzitter van de werkgroep en hij zet deze vraag vervolgens uit bij de kolomvertegenwoordigers. Daarna kijk ik mee met het scenario om te zien wat we inhoudelijk kunnen toevoegen zodat elke nodige rol goed geoefend kan worden.”

En heb jij dan ook specialistische kennis om studenten te begeleiden?

“Die vraag kwam vijf jaar geleden via via bij mij terecht. Niet vanwege mijn achtergrond maar omdat ik dit heel leuk vind om te doen. Ik werk graag met veel verschillende mensen en ik vind het leuk om contact te hebben met de school. De opleiding Integrale Veiligheidskunde van het Saxion komt elk jaar bij ons omdat ze een opdracht moeten doen bij een echte werkgever. Veel studenten hebben onvoldoende beeld wat er nou echt gebeurt bij de brandweer. Het is heel leuk om te zien dat er tijdens zo’n opdracht heel veel interesse in het werken bij de brandweer ontstaat. Ik hoop altijd dat die interesse dermate sterk wordt dat ze na hun afstuderen gaan solliciteren bij de brandweer. Je hebt toch te maken met potentiële werknemers dus het is belangrijk om die interesse al vroeg te wekken.”

Zweten en vieze klauwen

En daarnaast werk je ook nog als manschap?

“Dat klopt. Ik ben alleen geen typische brandweer zoals je ze veel ziet binnen de organisatie. Ik ben er niet mee groot geworden. Ik werkte al als specialist operationele voorbereiding en ik werkte vaak in Deventer. In Deventer hadden ze mensen nodig voor de dagdienst en ik wilde graag een opleiding volgen om een beter beeld te krijgen van de brandweer. In dit geval kwam vraag en aanbod zo mooi samen dat we hier voor zijn gegaan. Op maandag en woensdag wordt er gedoken. Als je in het water ligt is het bijna niet te doen om de normtijd te halen wanneer er een alarmering is. Door het duiken is deze ploeg dus vertraagd inzetbaar en daarom is er altijd een dagdienst aanwezig die dan de eerste uitruk doet. Op woensdag draai ik een dagdienst om met deze ploeg de eerste uitrukken op te vangen. En dit vind ik een enorm leuke afwisseling. Het is zweten en je klauwen vies maken, en die combinatie met een beleidsmatige bureaufunctie vind ik geweldig. De opleiding zelf vond ik ook heel tof om te doen. Ik deed de opleiding één dag in de week gedurende een jaar. Als je de mogelijkheid krijgt om dit ook te doen, zeg ik: doen!”

Collega’s maken mijn dag

En wat vind je nou het allerleukste aan je werk?

“Ik vind het leuk om met heel veel verschillende collega’s samen te werken en elke keer een andere vibe te ervaren. Bij MOTO willen we met z’n allen mooie oefeningen maken. In Deventer is de dynamiek totaal anders en vorm je echt een ploeg met elkaar. Ik heb geen vaste groep collega’s en daardoor ontstaat er ook eigenlijk nooit echt een sleur. Ik vind mijn werk inhoudelijk erg leuk maar eigenlijk maken mijn collega’s mijn dag. Of juist niet. Daarnaast vind ik de vrijheid die we krijgen heel fijn en een echte luxe. Ik kan mijn eigen uren indelen en krijg veel vrijheid in het maken van mijn eigen planning. Dat heb ik bij andere werkgevers wel eens anders ervaren en waardeer ik enorm.

Tot slot wil ik nog aan collega’s meegeven: kom weer naar kantoor. Corona ligt achter ons en de tijd dat we verplicht thuis moesten werken ook. We kunnen elkaar weer fysiek zien. Doe dat niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Zij hebben ook recht om jou te zien. In mijn beleving draagt dat echt bij aan het werkgeluk. Veel mensen blijven nog (gedeeltelijk) thuis werken maar het is zoveel leuker om elkaar in het echt te zien en spreken. Daar ontstaat ook weer werk uit. En juist die spontane dingen die ontstaan, maken het werk zo leuk!”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgt er weer een andere collega!