Door naar de hoofd inhoud

Start brandpreventieweken 2022

3 oktober 2022

Rookmelders redden levens. Met deze boodschap gaan de landelijke brandpreventieweken van start. Van 3 oktober tot 31 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid in en rondom het huis. Daarom roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

Waarom rookmelders

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je jezelf in veiligheid moet brengen en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar het tegendeel is waar. Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wél van de rookmelder. Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen. 

Rookmelderverplichting

Sinds 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden.

Landelijke campagne met een IJssellandse twist

De wettelijke rookmelderverplichting werd bekend gemaakt met de landelijke campagne Check-koop-plak. Met deze slogan riep Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. Ook in onze regio werd hier aandacht aan geschonken, maar dan wel met een IJssellandse twist. In de maand juni waren de elf burgemeesters van onze regio te zien op onze online kanalen, advertenties in lokale kranten en op reclameborden langs wegen. Zij gaven het goede voorbeeld door een rookmelder aan het plafond te plaatsen. Dezelfde boodschap dragen we weer uit tijdens de brandpreventieweken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: rookmelders redden levens. Dus Check rookmelders.nl. Binnen een paar minuten weet je dan precies hoeveel jij er nodig hebt in jouw thuissituatie. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo zorg je voor jouw veiligheid èn die van je dierbaren.