Door naar de hoofd inhoud

Opleiding brandweerofficier: starten als bevelvoerder

Virtueel oefenen bevelvoerder

In september 2020 startte de 52e editie van de opleiding tot brandweerofficier. Namens IJsselland doet Marco Morsink mee. Hij werkte al als brandweervrijwilliger bij onze organisatie. “Onze opleiding draait gelukkig nog op volle toeren en dat lijkt ook wel zo te blijven gelukkig”, vertelde Marco in november. “Ik ben nu volop bezig met de opleiding tot bevelvoerder”

Begin april heb ik daarvoor het theorie examen THV/WO gehaald en nu ben ik bezig met THV/IBGS. Half april zijn we gestart met ‘fire safety engineering’ waarvoor we verschillende scheikundige proefjes moesten doen op bouwmaterialen. Daarnaast ben ik begonnen met mijn stagediensten als bevelvoerder om ervaring op te doen. Gekoppeld aan een beroeps bevelvoerder pak ik zelf incidenten op of kijk ik over de schouder mee. Normaal gesproken komt dat pas aan het einde van de opleiding aan bod, dus ik ben erg blij met deze mogelijkheid.”

Goede flow als bevelvoerder

De buitenlandstage is vanwege de maatregelen verplaatst naar het najaar, toch is er meer dan genoeg te doen: “Ik ‘zit’ zo’n 40 uur per week op school en studeer ook in het weekend. Maar ook tijdens een 24-uursdienst is er gelukkig meer dan voldoende ruimte om even de boeken in te duiken of een oefening te doen waarbij ik de rol van bevelvoerder pak. PrivĂ© heb ik net een huis gekocht dus dat komt er ook ‘even’ bij. Hoe druk ook: ik zit in een goede flow en heb ontzettend veel aan mijn klasgenoten. We slepen elkaar er wel doorheen!”

Wat is de voltijdopleiding Brandweerofficier?

In de voltijdopleiding Brandweerofficier word je breed opgeleid en leer je in 1,5 jaar verschillende kanten van de brandweerorganisatie kennen. Na het afronden van de opleiding heb je de diploma’s Manschap a, Bevelvoerder, Officier van dienst, Operationeel manager, Specialist operationele voorbereiding en het deelcertificaat Fire Safety engineering behaald. Tijdens de opleiding werk je intensief samen met studiegenoten om zo met en van elkaar te leren.

Volg de studenten van de 52e leergang online

De deelnemende regio’s aan deze editie zijn Zuid-Limburg, Amsterdam-Amstelland, Zuid-Holland Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, Haaglanden, IJsselland, Kennemerland, Twente, Gooi en Vechtstreek, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Noord-Holland Noord. Zij delen regelmatig hun ‘avonturen’ via Instagram met het account 52evoltijdsofficier.