Specialisme Technische Hulpverlening traint in Wezel
Het Specialisme Technische Hulpverlening (STH), team Oost, werd vorig jaar zes keer ingezet. Onder andere in Zutphen en Oldenzaal assisteerden zij de lokale brandweerploegen tijdens hun inzetten bij ingestorte woningen. Het komt enkele keren per jaar voor, maar de impact is groot. Tijdens de jaaroefening in Wezel op 22, 23 en 24 maart oefenden de STH teams op kennis en samenwerking.
Om efficiënt en effectief bij dergelijke incidenten op te treden, is het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) op landelijk niveau georganiseerd met standplaatsen in vijf regio’s. De specialistische teams worden ingezet bij incidenten waarbij instorting dreigt, bij complexe trainincidenten of de slachtoffers met de standaard basisinzet niet te bereiken zijn. Het werken op locaties waar instortingsgevaar dreigt, vraagt veel kennis en expertise. Bouwtechnisch inzicht, een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en oplossingsgericht werken zijn belangrijke vaardigheden. Daar worden onze collega’s, zowel beroeps als vrijwillig, van het Specialisme Technische Hulpverlening speciaal op getraind.
Samenwerken met Team Digitale Verkenning
Een STH-team bestaat uit vijf reddingswerkers, twee logistiek ondersteuners, een teamleider en een plaatsvervangend teamleider. Tijdens de oefendagen trainden de leden individueel en als groep. Ook werkten zij samen met teams van het Team Digitale Verkenning, hun ‘ogen in de lucht’. Naast een oefenstaf en deelnemers was er een LOTUS-slachtoffer aanwezig. Teamleider Geoffrey Bos kijkt terug op een waardevolle oefening: “De oefendag was voor ons erg leerzaam. Op zo’n dag komt alles bij elkaar en ik vond het super dat Team Digitale Verkenning uit Rotterdam ook meedraaide. Zij gebruikten de reguliere drone voor buiten en één voor binnen. Met de technologie en software van de binnendrone konden ze 3D maquette inclusief slachtoffers maken.”
Technisch en creatief team
De STH leden treffen elkaar ongeveer zestig uur per jaar. Om echt een hecht team te kunnen vormen is dat wat beperkt. Geoffrey: “Bij een oefening klopt het gelijk weer. Ik vind het uniek hoe we in verschillende samenstellingen toch zo snel weer bij elkaar zitten. We selecteren collega’s op basis van hun capaciteiten, kennis, vaardigheden en technische achtergrond. Die jongens zijn immens technisch en creatief en versterken elkaar. Als de één denkt ‘hoe gaan we dit nou oplossen’ komt de ander met een nieuw inzicht. Voor de meest onmogelijke opgaves maken we dan een plan en lukt het toch.”
Werving STH-leden
Op korte termijn komt er weer een (landelijke) werving voor STH-leden. Team Oost is op zoek naar reddingswerkers. Voorwaarde is dat je in repressieve dienst bent en affiniteit hebt met technische inzetten. Waar je werkt maakt dan niet uit, als je maar binnen een half uur in Zwolle kan zijn voor team Oost.