Door naar de hoofd inhoud

Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer en alarmeer

Koolmonoxide, ook wel CO. Je ziet het niet en je ruikt het niet, maar als je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Lees in dit artikel meer over de CO-melder, de kenmerken van een vergiftiging en wat je kunt doen om een CO-vergiftiging te voorkomen.

Koolmonoxidevergiftiging kan komen door:     

  • Een kachel, geiser, CV- of combiketel die verkeerd geïnstalleerd is of slecht werkt;
  • Afvoerbuizen en schoorsteenkanalen die niet goed geïnstalleerd zijn of niet goed zijn onderhouden;
  • Door bijvoorbeeld afval in plaats van hout te verbranden in de open haard; 
  • Door in huis te barbecueën of door een heater in een schuur.

CO-melder

In de CO-melder zit een sensor en in die sensor zit gel. In deze gel zit onder andere zwavelzuur als elektrolyt. Als de gel in aanraking komt met koolmonoxide, dan begint een chemische reactie en gaat de CO-melder af. Wil je weten waar je de CO-melder het beste kunt ophangen? Bekijk dan deze pagina op de website van Brandweer Nederland.

Kenmerken van een vergiftiging

De kenmerken van een vergiftiging lijken op een griepje: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig of je krijgt een snelle hartslag. Bij een hele hoge hoeveelheid koolmonoxide zijn de kenmerken ernstiger, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Voorkom een CO-vergiftiging door te ventileren, te controleren en te alarmeren. Laat 24 uur per dag een rooster in je raam open staan of zet een raam op een kiertje. Laat je CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar controleren door een gecertificeerd bedrijf. Zorg tenslotte voor je eigen veiligheid: koop en plaats een CO-melder. In elk geval in de ruimte waar de CV-ketel hangt of waar de kachel staat.

Campagne Stop CO-vergiftiging

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en hoe je een vergiftiging kunt voorkomen en herkennen. Voor deze campagne is er een CO-wijzer uitgebracht die online te raadplegen is. Ook op www.brandweer.nl/koolmonoxide vind je meer informatie over koolmonoxide.