Door naar de hoofd inhoud

Storm en dan?!

brandweerman zaagt boom door

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met extreem weer, dus ook in onze regio. Tijdens de storm van gisteren kreeg de meldkamer ruim 100 meldingen te verwerken waarvoor de brandweer uitrukte. De piek lag rond 16.00 uur en tussen 20.00 en 21.00 uur. Zwolle kreeg de meeste meldingen, gevolgd door Steenwijkerland, Hardenberg en Deventer.

Bij extreem weer zoals storm komt de brandweer in actie voor de acute klussen. Denk aan een boom over de weg of loszittende gevelplaten. Daarnaast is de gemeente actief om te helpen bij problemen die niet meteen onveilig zijn. De afgelopen week zochten gemeenten en brandweer elkaar daarom al actief op in voorbereiding op de mogelijke storm.

DeCentrale Uitgifte

Als de meldkamer in Apeldoorn meer dan 50 stormmeldingen per uur te verwerken krijgt dan wordt de procedure ‘Extreem Weer’ gestart. Binnen het brandweersysteem Veiligheidspaspoort (VP) is een module DeCentrale Uitgifte (DCU) beschikbaar. De meldingen worden vanuit de meldkamer via een speciale ‘capcode’ verzonden naar de DCU module. Het ‘DCU-team’ wordt dan ook gealarmeerd en zij zorgen ervoor dat de crisisruimte wordt klaargemaakt. Medewerkers van het Groenbedrijf sluiten ook aan voor overleg, omdat deze partij veel dezelfde meldingen krijgt.

Slimme routes rijden

Het DCU-team in Deventer bestaat uit zes mensen. Deze mensen zitten allemaal in verschillende ploegen zodat bij een alarm altijd minimaal twee mensen op komen. Het team ontzorgt de meldkamer en kunnen voertuigen een slimmere route laten rijden in plaats van kris kras door de stad. De DCU-team is een soort mini-meldkamer: ze zetten de brandweer in voor de acute klussen en het Groenbedrijf voor de meer technische zaken. Tijdens de zomerstorm in juni 2019 werd het DCU-team voor het laatst ingezet.

Landelijk ruim 5.000 meldingen

De brandweer in Nederland heeft in totaal 5071 meldingen gekregen als gevolg van de storm Ciara die zondag en vannacht over ons land raasde. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de 25 veiligheidsregio’s. Nog steeds is de brandweer druk met de afhandeling van minder urgente meldingen. Lees meer in het artikel van Brandweer Nederland.