Door naar de hoofd inhoud

RIVM activeert hitteplan

23 augustus 2019
thermometer

UPDATE: Het Hitteplan is met ingang van donderdag 29 augustus  afgeschaald.

De temperatuur loopt de komende dagen weer op naar tropische waarden. Vanaf zaterdag 24 augustus is het Nationaal Hitteplan actief. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s die hitte met zich mee kan brengen. 

GGD IJsselland geeft tips en adviezen over warmte in relatie tot gezondheid op haar website, facebook en twitter. Mensen die vragen hebben over de hitte kunnen met het team Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland bellen (088 – 443 06 89) of mailen: milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.

Warm zomer weer: let op kwetsbare mensen

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Een lange periode met hitte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Wat kun je doen om problemen te voorkomen?

 • Drink voldoende
  Drink ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast of als de urine donker van kleur is. Door zweten verlies je ongemerkt veel vocht. Drink vooral water, thee, bouillon of vruchtensap en vermijd alcohol.
 • Houd jezelf koel  
  Draag dunne kleding en hoofdbedekking. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag. Neem af en toe een (voeten)bad of douche.
 • Houd je woning koel
  Maak op tijd gebruik van zonwering, een ventilator of airconditioning. Ventileer continu door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Lucht alleen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ‘s nachts
 • Zorg voor elkaar
  Let bij warm weer extra op de kwetsbare mensen. Help ouderen en zieken in je omgeving. Vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
Bron: nu.nl

Wat kun je doen als je last hebt van hitte?

Vraag op tijd hulp aan familie, vrienden of buren om te voorkomen dat je klachten krijgt of dat ze erger worden. Overleg bij (dreigende) gezondheidsklachten met je huisarts. Vragen over het gebruik van medicijnen tijdens hitte kun je met de apotheek bespreken.

Meer informatie over droogte & hitte

In de maanden van droogte en hitte deelt Veiligheidsregio IJsselland nieuws van verschillende organisaties. Denk daarbij aan het Facebookbericht van Vitens of een tweet van het waterschap. Check ook onze webpagina ‘Klimaat’ voor meer informatie.