Door naar de hoofd inhoud

Hitte en droogte

wat te doen bij extreme hitte

Weer of geen weer; extreme hitte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze hitte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Denk vooruit en bereid je voor. Houd de (lokale) weersvoorspellingen in de gaten en volg aanwijzingen op. Je woning houd je koel door op tijd de zonwering en gordijnen te sluiten. Houd deuren en ramen dicht en zorg voor voldoende voorraad drinken in huis.

Veilig zwemmen

Heerlijk een frisse duik nemen met het warme weer. In het zwembad, in de zee of in een meer of zwemplas. Door de warmte neemt de kwaliteit van het water in zwemplassen echter af. Zwem op aangewezen plaatsen waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Welke plaatsen dit zijn, lees je op www.zwemwater.nl.

Ga je zwemmen in de zee of een meer? Houd dan rekening met een sterke stroming of een mui. Of een plotselinge temperatuurverandering. Spreek daarom van tevoren af wie jou in de gaten houdt tijdens het zwemmen. Zo kom je veilig in en uit het water. Ga voor meer informatie naar Veilig in en uit het water.

Ga niet zwemmen in een rivier. Dat is op veel plaatsen zelfs verboden en je kunt er een boete voor krijgen. Het is namelijk erg gevaarlijk. Hulpdiensten moeten regelmatig uitrukken voor mensen die in nood zijn geraakt. Door scheepvaart en de stroming is de bodem steeds in beweging. Hierdoor kan het water plots een stuk dieper worden. Ook vormen gevaarlijke onderstromingen en draaikolken risico’s. Daarnaast ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar voor een schipper en een schip kan niet zomaar vaart minderen of uitwijken. Grote schepen kunnen enorme zuiging creëren waardoor je als zwemmer in de rivier getrokken wordt. Ga voor meer informatie naar de website van Rijkswaterstaat.

Let op in de natuur

Een brand in de natuur ontstaat gemakkelijk en de gevolgen kunnen enorm zijn. Voor de mens is het grootste gevaar bij een natuurbrand dat je door het vuur verrast wordt, ingesloten raakt en niet meer weg kan.

Voorkom brand in de natuur:

  • Maak geen vuur in de natuur
  • Wees extra alert op verdachte situaties
  • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand; gooi sigarettenpeuken en glas altijd in de prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei)
  • Parkeer je auto (met hete katalysator) niet in het hoge en droge gras

Zie je een brand ontstaan?

  • Blijf kalm, bel 112 en geef je locatie door. Het doorgeven van je locatie kan in de natuur een uitdaging zijn. Gebruik daarom de 112-app, deze geeft direct je locatie door aan de meldkamer
  • Probeer een grote brand niet zelf te blussen
  • Verlaat de plek in de richting van de openbare weg of bebouwde kom
  • Loop niet voor de brand uit, blijf uit de rook en loop altijd haaks op de rookwolk

Meer weten?

Wil je meer weten over wat je moet doen bij hitte en droogte? Je leest alles op deze pagina op onze website.