Door naar de hoofd inhoud

Tips voor het inrichten van een cohortafdeling

10 april 2020
blauwe met gele puntjes staat voor het Coronavirus

Gebruik voor het indelen van een cohortafdeling in een zorginstelling de volgende tips.

Algemene tips

Bij het indelen van een cohortafdeling in een zorginstelling, moet er rekening worden gehouden met een ‘schoon’ en ‘vuil” gebied. Deze gebieden moeten optimaal van elkaar gescheiden worden.

De cohortafdeling moet zo min mogelijk wisselingen van zorgmedewerkers hebben.

Wanneer een medewerker van deze afdeling komt, kan deze persoon anderen niet besmetten en heeft hij/zij weer vrije bewegingsruimte. 

Er wordt een mix gemaakt van verschillende soorten patiënten met covid-19, dus niet alleen de erge gevallen komen er te liggen. Zo wordt het voor zorgmedewerkers wat lichter.

Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij verlaten van een patiënt moet je de handschoenen uitdoen en handhygiëne toepassen. Bij een nieuwe patiënt doe je nieuwe handschoenen aan. 

Het schort, mondneusmasker en spatbril kunnen continu worden gedragen. Bij zichtbare verontreiniging wordt het short verwisseld. Het mondneusmasker wordt na maximaal 4 uur verwisseld en als het moeilijker wordt om te ademen. Voor het verwisselen van het masker wordt de cohortafdeling verlaten. De spatbril wordt gedesinfecteerd bij zichtbare verontreiniging.

Schoonmaken en desinfecteren

Afval van uit deze gebieden moeten in gesloten zakken weggevoerd worden, samen met het reguliere afval. Het afval produceert geen druppels, waardoor het niet nodig is om andere maatregelen te treffen. Wel is handen wassen noodzakelijk.

Bij het schoonmaken van borden en bestek, is handhygiëne het belangrijkst. De afwas van covid-19 patiënten moet niet onnodig lang ergens blijven staan, want dan is de kans groter dat iemand eraan zit. 

Het wassen van uniformen kan op reguliere manier doorgaan. Wanneer je je uniform uittrekt, moet je het in een gesloten zak doen. Was je uniform minimaal op 60 graden. Op 40 graden wassen kan ook, zolang je het daarna droogt en strijkt. 

Kleding van patiënt mag niet in contact komen met andere patiënten en moet het liefst op 60 graden gewassen worden, of anders minimaal op 40 graden. De was van covid-19 patiënten mag in rode zakken gedaan worden voor onderscheidt.

Er zijn veel speculaties over het overleven van covid-19 op oppervlakten. Het is voldoende wanneer oppervlakten visueel schoon zijn en mensen gewezen worden op handhygiëne.