Door naar de hoofd inhoud

Vader en zoon bij brandweer Zwolle

9 juni 2023

Edwin en zijn zoon Paul zijn allebei manschap in Zwolle. Edwin is na meer dan dertig jaar bezig aan de laatste paar jaar. Paul is pas sinds afgelopen november beroeps. Ze werken altijd goed samen maar zitten niet bij elkaar in de ploeg. En dat vinden ze allebei wel prettig zo.

Edwin is in 1992 begonnen als vrijwilliger in Zwolle. Hij was nog bezig met zijn opleiding toen er twee collega’s omkwamen bij een grote brand in de Diezerstraat. Dat heeft veel indruk gemaakt. Inmiddels zijn veel collega’s die er toen bij waren met pensioen. Om te zorgen dat er aandacht blijft voor wat er toen gebeurd is, heeft hij samen met een paar collega’s een nieuwe herdenkingsplek in de kazerne aan de Marsweg ingericht. Om het niet te vergeten, want het hoort er wel bij.

Trotse vader

Paul heeft het brandweerwerk via Edwin meegekregen. Hij is begonnen bij de Jeugdbrandweer in Zwolle en heeft daar een hechte vriendengroep aan overgehouden. Samen zijn ze doorgestroomd naar de vrijwilligers. Paul wilde het liefst zo snel mogelijk beroeps worden en had daar ook een plan voor. In Zwolle moest hij daarvoor zijn opleiding hebben afgerond. Bij andere korpsen was dat niet altijd het geval en daarom heeft hij daar ook veel gesolliciteerd. Na het afronden van zijn opleiding heeft hij een baan gevonden buiten de brandweer. Maar wel een baan waar hij makkelijk weg kon. Zo kon hij snel over stappen naar de brandweer als die kans er kwam. Die kans kwam er en inmiddels is hij manschap en bezig met de duikopleiding. Vader Edwin is supertrots.

Eigen keuzes maken

Met twee brandweermannen in huis (Paul woont nog thuis) wordt er daar zeker gepraat over de brandweer. Dat hoort er ook bij vinden ze. Een van de eerste inzetten van Paul was een ernstig ongeval op de A28. Edwin heeft hem wel even gebeld, ook al weet hij dat de nazorg goed geregeld is. Tegelijkertijd ervaart Paul dat hij een bepaalde basis heeft omdat hij het brandweervak van huis uit heeft meegekregen. Hij heeft met Edwin een voorbeeld. Verder kan hij met veel praktische vragen bij zijn vader terecht. Bijvoorbeeld over het duikpak of hoe het declaratiesysteem werkt. Edwin merkt dat Paul flexibeler is. Dat zorgt ervoor dat hij zelf ook meer open blijft staan. Het helpt dat ze niet in dezelfde ploeg zitten; zo kan Paul zichzelf ontwikkelen en zijn eigen keuzes maken.

Samen het jaar afsluiten

Ook al zitten Paul en Edwin niet bij elkaar in de ploeg, ze hebben wel aangegeven dat ze dit jaar graag samen de dienst op oudejaarsdag willen draaien. Edwin heeft die dag sowieso dienst en dat is waarschijnlijk de laatste keer op oudejaarsdag. Het lijkt ze leuk om samen af te sluiten. Twan, uit de vriendengroep van Paul en ook vrijwilliger, wil dan ook dienst draaien. Om het af te maken komt de rest van het gezin van Edwin en Paul waarschijnlijk ook nog even naar de kazerne.