Door naar de hoofd inhoud

Veilig op vakantie

19 juli 2021
tent

De vakantie is voor de meeste mensen nu toch echt begonnen. Met z’n allen trekken we erop uit naar het buitenland of in eigen land. Ga jij er ook nog lekker tussenuit?

Neem voor vertrek dan nog even deze vakantietips door. Met deze tips in je achterhoofd, vergroot jij de kans op een ontspannen en relaxte vakantie.

Thuis

  • Trek de stekker eruit! Van apparaten die geen stroom nodig hebben als je weg bent kan de stekker uit het stopcontact;
  • Haal glazen decoratie uit de vensterbank. Denk dan ook aan vissenkommen, glazen flesjes of glazen decoratiebolletjes. Als de zon schijnt, kunnen ze werken als vergrootglas en brand veroorzaken.

Op vakantie

  • In deze folder van Brandweer Nederland lees je hoe je veilig om kunt gaan met gasflessen, elektrische installaties in een camper of caravan en een barbecue en vuurkorf. Een ongelukje zit in een klein hoekje;
  • Jonge kinderen lopen tijdens de zomermaanden vaker brandwonden op dan in andere maanden. Lees hier wat je kunt doen om brandwonden te voorkomen;
  • Ga je met de caravan of camper op pad? Gebruik dan een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker om ‘m aan te sluiten op een 220-voltinstallatie. Meer tips over veilig kamperen vind je op deze pagina;
  • Ga je varen? Ook op een boot is brand heel gevaarlijk. Gelukkig is bluswater dichtbij. Zorg dan ook dat je altijd een emmer aan een lijn bij de hand hebt. In onderstaand filmpje zie je alle tips voor een veilige vaartocht.
  • In de zomermaanden is er een grotere kans op natuurbranden. Iedereen kan meehelpen om een natuurbrand te voorkomen. Lees alle tips.

In het buitenland

Heb je toch dringend hulp nodig? 112 is niet alleen het alarmnummer in Nederland maar in alle 28 lidstaten van de Europese Unie. Je vindt hier een overzicht in welke landen 112 bereikbaar is.