Door naar de hoofd inhoud

Wie checkt jou? Veilig in en uit het water

27 juli 2022

Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n honderd mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de KNRM en Reddingsbrigade zwemmers die in de problemen zijn geraakt. Op 7 juli is de landelijke campagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ van start gegaan. Met deze slogan willen verschillende partijen zwemmers bewust maken van de risico’s van zwemmen in open water.

Als het mooi weer is, zoeken veel mensen verkoeling in bijvoorbeeld de zee, een meer, rivieren of kanalen. Ga je zwemmen in één van deze wateren? Heerlijk. En hartstikke leuk! Maar zwemmen in open water kent ook risico’s. Denk aan sterke stroming, golfslag, muien, plotselinge temperatuurverschillen of scheepvaart kan een verfrissende duik zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!

Onze regio IJsselland wordt doorkruist door mooie grote rivieren en kanalen. Een heerlijke plek voor een picknick, een lange wandeling met daarna een verfrissende duik. Het water ziet er op het oog misschien veilig uit, maar is niet om pootje in te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen.

Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip bent u als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo’n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Komt iemand in het water in de problemen? Zo kun je helpen:

  • Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard
  • Gooi iets dat blijft drijven
  • Of steek iets uit dat kan worden vastgepakt
  • ‘Coach’ iemand naar de kant
  • Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is.

Spring nooit zelf in het water! Dan kun jezelf ook in de problemen raken.

Wie checkt jou?

De komende jaren worden onder de naam ‘Veilig in en uit het water’ verschillende kortdurende campagnes over zwemveiligheid gelanceerd. ‘Wie checkt jou?’ is hiervan de eerste. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.veiliginenuithetwater.nl of op de website van de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid.