Veilig stoken: voorkom schoorsteenbrand
De herfst doet langzaam zijn intrede. De temperaturen gaan weer dalen en de natuur trakteert ons op de mooiste kleuren. De koude avonden doorbrengen bij het knusse haardvuur. Dat betekent dat het tijd is om de schoorsteen te laten vegen!
Een schoorsteenbrand staat in de top 3 van grootste veroorzakers van een woningbrand. Brand kan ontstaan als het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met een teerachtige laag of bijvoorbeeld resten van vogelnesten. Het is daarom zo ontzettend belangrijk om je schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen door een professional.
Schoorsteenbrand voorkomen
- Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar door een erkende schoorsteenveger vegen.
- Zorg voor een goede vonkenvanger op je schoorsteen.
- Zet een bak met zand of zout naast het vuur om direct te blussen als het fout gaat.
- Stook volgens de Zwitserse methode.
Meer tips en filmpjes over het voorkomen van schoorsteenbrand vind je hier. Op de website van Milieu Centraal lees je hoe je overlast kunt voorkomen die buren mogelijk ervaren door het stoken van hout.
Als het toch misgaat
Bij een schoorsteenbrand hoor je vaak een opvallend loeiend geluid vanuit het rookkanaal. Kom dan meteen in actie!
- Doof het vuur met zand of zout. Blus nooit met water.
- Sluit de schoorsteenklep en luchttoevoer.
- Bel 112.
- Ventileer de ruimte na het doven van het vuur.
Word op tijd gewaarschuwd
Brandt de kachel? Blijf dan altijd in de buurt en zorg dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waarin je stookt en in de ruimtes daarnaast. Denk er ook aan dat er koolmonoxide kan ontstaan bij een onvolledige verbranding. Dat is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in dezelfde ruimtes.
Meer weten
Wil je meer weten over schoorsteenbrand, hoe je deze kunt doven of hoe je stookt volgens de Zwitserse methode? Brandweer Nederland vertelt je hier alles over op deze pagina.