Door naar de hoofd inhoud

Veiligheidsregio’s starten campagne Veilige, Warme Winter

1 november 2023
Stoken: alleen schoon en droog loofhout

Vanaf november starten de vijf veiligheidsregio’s in Overijssel en Gelderland met de campagne Veilige, Warme Winter. De veiligheidsregio’s hebben de campagne in samenwerking ontwikkeld en richt zich op drie onderwerpen: veilig stoken, de december feestmaand en het voorkomen van CO-vergiftiging.

Voor deze onderwerpen is gekozen, omdat schoorsteenbrand de meest voorkomende oorzaak van brand is in onze regio en dat we helaas nog steeds slachtoffers van CO-vergiftigingen zien. Het derde onderwerp sluit aan op de naderende feestmaand.

Arjan Mengerink, directeur veiligheidsregio en commandant brandweer, onderstreept het belang van de campagne: “Deze campagne maakt mij weer alert dat ik mijn schoorsteen op tijd moet laten vegen. En natuurlijk de rookmelders en CO-melders ga testen. Ook maakt het mijn gezin er bewust van. Zo bekijkt mijn 16-jarige zoon of de vluchtroute nog klopt want hij slaapt op zolder.”

Vijf gouden tips voor een veilige warme winter

Doe jij binnenkort de kachel of haard weer aan? Denk dan aan de veiligheid en gezondheid van jezelf en van anderen in je huis. De volgende vijf tips helpen je verder:

  • Tip 1: Erkende schoorsteenveger

Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar, voordat je gaat stoken, vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je vaak? Laat dan de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer komen. Vind jouw match op www.schoorsteenveger.nl of bel je eigen schoorsteenveger.

  • Tip 2: Plaats een CO- en rookmelder

Plaats een CO-melder aan het plafond in de ruimte van de kachel, haard of CV-ketel. Wil je ook andere ruimtes in huis voorzien van een CO-melder? Hang ze dan op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch al zo goed bezig bent… je maakt je huis nog veiliger door ook rookmelders op iedere verdieping te hangen.

  • Tip 3: Gebruik schoon en droog hout

Kies altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het beste en is schoner voor het milieu en jouw haard. Al het andere materiaal, zoals papier, triplex, kranten of geschilderd hout is niet geschikt. Gevaarlijk zelfs, in korte tijd kan namelijk een hevige vlam ontstaan.

  • Tip 4: Stook volgens de Zwitserse methode

Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings en gebruik aanmaakblokjes onder de hoogste laag. Steek het hout van bovenaf aan.

  • Tip 5: Ventileer je woning

Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier CO-vergiftiging.

Meer informatie

Op de website van Veiligheidsregio IJsselland is meer informatie beschikbaar: https://www.vrijsselland.nl/veiligewarmewinter. Daarnaast wordt via verschillende social mediakanalen en Marktplaats aandacht besteed aan de campagne. In bouwmarkten en tuincentra waar haardhout verkocht wordt, hangen posters en kunnen flyers met informatie meegenomen worden.