Vragen en antwoorden over het coronavirus
Vragen en antwoorden over de maatregelen leest u op deze pagina. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met uw gemeente.
Actuele informatie over de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen leest u op de website van de rijksoverheid.
Veiligheidsregio IJsselland bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.
Deze pagina is geactualiseerd op 1 december 2020.
Vanaf 1 december 2020, is de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 van kracht. Deze wet geldt voorlopig voor drie maanden en hiermee vervalt de noodverordening.
Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de volgende basisregels houdt:
Werk thuis tenzij het echt niet anders kan
Hygiëne
1,5 meter
Mondkapjes
Kijk voor alle informatie over (het gebruik van) mondkapjes op de website van de Rijksoverheid.
Vermijd drukte
In groepen kan het virus zich makkelijk verspreiden, en het opsporen van bronnen en contacten is lastiger als grote groepen mensen bij elkaar zijn. Wanneer groepsvorming de publieke gezondheid of de veiligheid in gevaar brengt, kunnen handhavers optreden.
Ik heb klachten? Kan de GGD mij testen?
Heeft u klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Je kunt dan terecht op een van de testlocaties in onze regio.
In welke situaties is de 1,5 meter afstandsnorm niet van toepassing?
Voor een aantal groepen, zoals personen die samen één huishouden vormen en kinderen tot 13 jaar, is de 1,5 meter afstandsnorm niet of van toepassing. Op deze pagina leest u welke groepen nog meer uitgezonderd zijn.
Waar vind ik de actuele regelgeving COVID-19?
De huidige regelgeving leest u hier.
Waar vind ik protocollen van brancheorganisaties?
De website www.mijncoronaprotocol.nl verzamelt protocollen, wordt constant aangevuld en biedt zo een overzicht van de beschikbare protocollen. De website is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, in samenwerking met de Rijksoverheid. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de protocollen ligt bij de branche zelf.
NB: Protocollen van pretparken, dierenparken en natuurparken hoeven met ingang van 1 juli niet meer door de veiligheidsregio te worden goedgekeurd.
Wanneer blijf ik thuis?
Blijf thuis wanneer u corona-gerelateerde klachten heeft en laat u zich testen.
Klachten die kunnen wijzen op corona zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.
Zo kunnen mensen die in contact zijn geweest met een patiënt snel gewaarschuwd worden en maatregelen treffen om het virus niet verder te verspreiden. En mensen die positief testen op corona kunnen maatregelen treffen waardoor ze het virus niet verder verspreiden.
Ik heb geen klachten die kunnen wijzen op corona. Kan ik me dan toch laten testen?
Bent u in contact geweest met iemand die positief is getest, dan kunt u zich met ingang van 1 december laten testen op corona. Ook al heeft u geen klachten. Het doel is dat u bij een negatieve uitslag eerder uit quarantaine kunt. Mensen die een deze test kunnen krijgen, komen voort uit het bron- en contactonderzoek door de GGD of zij krijgen een melding in de CoronaMelder-app. Op de website van GGD IJsselland leest u hoe het werkt.
Worden kleine kinderen ook getest?
Kleine kinderen en kinderen die op de basisschool zitten hoeven niet getest te worden als ze klachten hebben. Is uw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts. Die kan besluiten uw kind toch te testen. Ook kinderen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona kunnen getest worden. Zie voor meer informatie over het testen www.rijksoverheid.nl/coronatest. De regels over quarantaine staan hier: www.rijksoverheid.nl/quarantaine. Hier is ook een brochure te vinden die mensen hulp en ondersteuning biedt bij quarantaine.
Hoe lang moet ik thuisblijven?
Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten en andere nauwe contacten thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben uw huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen.
Wat is de procedure na de uitslag van de test?
Wanneer blijf je thuis ondanks een negatieve testuitslag?
Blijf na een negatieve testuitslag toch thuis als:
Wat kan ik zelf doen om een goede weerstand te krijgen?
Gezond leven houdt de weerstand op peil. Een goede weerstand helpt te beschermen tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het nieuwe coronavirus. Mensen met een goede weerstand worden minder vaak ziek. En als zij toch ziek worden, herstellen ze meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen maken al verschil. Hoe houdt u uzelf gezond?
Meer adviezen via het RIVM loket leefstijl en COVID-19:
https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus
Wanneer behoor je tot een risicogroep?
Niet iedereen wordt even ziek van het coronavirus. Sommige mensen ontwikkelen nauwelijks klachten, anderen worden zeer ernstig ziek. Voor bepaalde groepen is het wel duidelijk dat zij een groter risico lopen heel ziek te worden van het coronavirus of zelfs te overlijden.
Wat zijn de afspraken in verpleeghuizen?
Bewoners van verpleeghuizen en kleine zorginstellingen mogen onder voorwaarden bezoekers ontvangen. Elke verpleeghuis maakt een plan waarin staat hoe het huis omgaat met bezoek, sociaal contact en een eventuele uitbraak in het verpleeghuis. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.
Wat zijn de adviezen voor (jonge) kinderen?
Heeft u een vraag over de coronamaatregelen en staat het antwoord niet op deze site? Kijk op de website van Rijksoverheid of neem contact op met uw gemeente.