blauwe met geel stippen wat het coronavirus is met telefoonnummer 0800-1351 voor vragen over het coronavirus

Vragen en antwoorden over coronavirus

Op maandag 1 juni om 12.00 uur treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio IJsselland in werking. Veelgestelde vragen en antwoorden over de maatregelen in onze regio leest u op deze pagina. 

Veiligheidsregio IJsselland bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Pagina bijgewerkt op maandag 1 juni

Algemeen

Zijn er gebieden in de regio die gesloten zijn voor het publiek?

Voor een paar locaties is een aanwijzingsbesluit genomen, wat inhoudt dat deze niet voor publiek toegankelijk zijn. Dat zijn de skateparken in Hardenberg, Zwolle, Raalte, de Loswal in Olst-Wijhe en de landtong langs de IJssel in Deventer. Per 1 juni worden de aanwijzingsbesluiten ingetrokken en zijn deze locaties weer toegankelijk.

Met ingang van vrijdag 29 mei 18.00 uur is er wel een aanwijzingsbesluit van kracht voor de landtong bij Seveningen (gemeente Kampen) en het terrein rondom de bunker aan de IJssel. Het gebied is voorlopig afgesloten voor het publiek.

Campings en vakantieparken

Moeten vakantieparken en campings dicht?
Nee. Vakantieparken en campings zijn niet verplicht tot sluiting. Wel blijven alle gemeenschappelijke voorzieningen op de vakantieparken en campings vooralsnog dicht tot 1 juli. Daaronder vallen de recreatieruimtes en gedeelde sanitaire voorzieningen.

Mag het zwembad op mijn camping weer open?
Zwembaden mogen sinds 11 mei open. De gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen blijven nog wel gesloten, met uitzondering van toiletten bij het zwembad.

Mag de binnenspeeltuin op mijn camping open?
Ja, de verruiming van de maatregelen geldt ook voor binnenspeeltuinen en campings.

Ik woon niet in Overijssel, maar heb een huisje (gehuurd) in een van de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland. Mag ik daar naartoe?
Dat kan alleen als gezin (personen die een gezamenlijk huishouden voeren) en als het huisje eigen sanitaire voorzieningen heeft.

Ik heb een stacaravan op een vakantiepark in een gemeente in Veiligheidsregio IJsselland, mag ik daar naartoe?
Dat mag als uw stacaravan eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften rond samenkomsten en 1,5 meter afstand opvolgt.

Ik wil kamperen, mag dat?
Kamperen wordt afgeraden, tenzij u volledig zelfverzorgend bent en daardoor niet aangewezen op de gedeelde sanitaire voorzieningen voor onder andere douchen, tandenpoetsen, (af)wassen en toiletgebruik. Het enige wat sinds 24 april is toegestaan, is het legen van een chemisch toilet op een stortplaats op het recreatieterrein of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat er geen gebruik wordt gemaakt van de andere voorzieningen in het gebouw.

Ik heb een caravan of camper met een eigen toilet, mag ik daarmee naar een camping of recreatieterrein?
Dat mag alleen als u ook beschikt over een eigen wasgelegenheid en dus niet bent aangewezen op de gedeelde sanitaire voorzieningen. Het is sinds 24 april wél toegestaan het chemisch toilet te legen op een stortplaats of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat u geen gebruik maakt van de andere voorzieningen in het gebouw.

Mag ik een vrijstaande kraan op de camping of het recreatieterrein gebruiken om water te tappen?
Een kraan die vrij staat van een gedeelde sanitaire voorziening mag worden gebruikt.

Ik wil voor 1 juni naar een groepsaccommodatie met meerdere gezinnen, kan dat?
Dat mag alleen als u daarnaartoe gaat met personen die één gezamenlijk huishouden voeren en de (slaap)kamers in de groepsaccommodatie elk eigen sanitaire voorzieningen hebben. Vergelijk het met een hotel. Het is dus mogelijk met meerdere gezinnen (personen die één gezamenlijk huishouden voeren) te verblijven in een groepsaccommodatie. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een keuken expliciet niet is toegestaan. Hetzelfde geldt voor een eventuele hot tub, sauna, e.d.  Ook de gemeenschappelijke ruimte/woonkamer is gesloten, met uitzondering van het nuttigen van een ontbijt/maaltijd die  niet in de gezamenlijke keuken is bereid.

Mag ik met meerdere gezinnen een groepsaccommodatie/vakantiehuis huren vanaf 1 juni 2020?

Ja, een groepsaccommodatie mag vanaf 1 juni 2020 door meerdere gezinnen gehuurd worden. Er gelden wel voorwaarden. Er mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen. Personen die één gezamenlijk huishouden voeren hebben een eigen kamer, elk met (toegang tot) eigen sanitair. Gemeenschappelijke wellnessfaciliteiten zoals hot tub en sauna blijven gesloten. Mensen die niet tot een huishouden behoren houden altijd (dus ook binnen) 1,5 meter afstand tot elkaar. Gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken en woonkamer/living kunnen onder dezelfde voorwaarde (1,5 meter afstand tot elkaar) worden gebruikt.

Recreatieondernemers

Mag ik gedeelde sanitaire voorzieningen opspitsen en toewijzen aan een persoon of personen die een gezamenlijk huishouden vormen en één kampeerplek/standplaats innemen?
Ja, per 1 juni mag gedeeld sanitair privé worden toegewezen aan campinggasten. Indien de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen worden opgesplitst, dus als het ware worden “geprivatiseerd” conform de richtlijnen van het RIVM voldoet men aan de eis om geen gedeelde sanitaire voorzieningen te hebben. Dat betekent dus dat er 1 toilet/douchevoorziening gekoppeld wordt aan één kampeerplaats gedurende het verblijf van deze gast. Voor alle duidelijkheid: dit mag verder niet worden opgedeeld in tijdsvakken of in andere creatieve varianten. Het gaat hier om 1 toilet/douche per kampeerplaats. Uiteraard blijft het ook mogelijk om op de kampeerplaats zelf privé sanitair te hebben.

Mag ik vanaf 1 juni 2020 een groepsaccommodatie/vakantiehuis verhuren aan meerdere gezinnen? 
Ja. Een groepsaccommodatie mag vanaf 1 juni 2020 aan meerdere gezinnen worden verhuurd. Er gelden wel voorwaarden. Er mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen. Personen die één gezamenlijk huishouden voeren hebben een eigen kamer, elk met (toegang tot) eigen sanitair. Gemeenschappelijke wellnessfaciliteiten zoals hot tub en sauna blijven gesloten. Mensen die niet tot een huishouden behoren houden altijd (dus ook binnen) 1,5 meter afstand tot elkaar. Gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken en woonkamer/living kunnen onder dezelfde voorwaarde (1,5 meter afstand tot elkaar) worden gebruikt.

Moeten vakantieparken en campings dicht?
Nee. Ze mogen openblijven onder strikte voorwaarden. Op alle vakantieparken en campings moeten gemeenschappelijke voorzieningen zoals recreatieruimtes en gedeelde sanitaire voorzieningen worden gesloten. Zwembaden mogen sinds 11 mei open.

Mag ik nog wel huisjes verhuren aan meer dan drie mensen per huisje?
U mag huisjes verhuren aan gezinnen (personen die een gezamenlijk huishouden voeren). Het is niet toegestaan huisjes te verhuren voor samenkomsten, zoals (familie)bijeenkomsten, feesten, reünies en andere bijeenkomsten, waarbij geen sprake is van een gezamenlijke huishouding.

Kan ik nog wel de afwas doen of kleding wassen in een gedeelde sanitaire voorziening?
Nee, de gedeelde sanitaire voorzieningen zijn gesloten voor alle vormen van gebruik.

Mag ik caravans en campers met eigen sanitaire voorzieningen toestaan op mijn recreatieterrein?
Dat is  toegestaan als zij volledig zelfverzorgend zijn. Dat houdt in dat uw gasten beschikken over een eigen wasgelegenheid en chemisch toilet en dat zij dus de gedeelde sanitaire voorzieningen niet nodig hebben. Het is sinds 24 april wél toegestaan het chemisch toilet te legen op een stortplaats of in een gebouw voor gedeelde sanitaire voorzieningen. Dit onder de strikte voorwaarde dat uw gasten  geen gebruik maken van de andere voorzieningen in het gebouw.

Mag ik gasten op de camping toelaten die gebruik maken van een stortplaats voor chemische toiletten die los staat van het gebouw met gedeelde sanitaire voorzieningen?
Dat mag, mits zij ook voor douchen, tandenpoetsen, (af)wassen) etc. niet afhankelijk zijn van de gedeelde sanitaire voorzieningen.

Wat moet ik doen als mensen zich niet aan voorschriften houden?
Als u constateert dat uw gasten zich niet aan de voorschriften houden dan spreekt u in eerste instantie zelf de mensen daar op aan. Heeft dit onvoldoende of geen effect, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of de toezichthouders van uw gemeente.

Wat als mensen ziek worden? Hoe moet ik dan zorgen dat ook zij zich aan de regels kunnen houden als ze samen met anderen bij ons in een accommodatie zitten?
Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Als ze koorts hebben, moeten ook hun gezinsleden thuis blijven. Als ze tijdens hun vakantie ziek worden, moeten ze op hun vakantieadres binnen blijven of met eigen vervoer naar huis gaan en daar binnen blijven.

Is het mijn verantwoordelijkheid dat alle mensen op mijn park c.q. bedrijf zich aan de voorschriften houden? Ik heb geen personeel genoeg om dit te handhaven.
Alleen samen krijgen we corona onder controle, dus ja, u moet erop toezien dat uw gasten zich houden aan de voorschriften. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat u te weinig personeel heeft, overweeg dan minder gasten toe te laten op het terrein. Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de regels die gelden voor hun verblijf. Worden ze niet nageleefd, dan moet u hen verzoeken te vertrekken.

Hoe breng ik mijn gasten zichtbaar op de hoogte van de geldende maatregelen?
Er zijn veel communicatiemiddelen beschikbaar om de maatregelen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld posters en banners. U kunt ze downloaden op www.rijksoverheid.nl.

Mag ik wel alle accommodaties verhuren op mijn park/alle campingplekken bezet hebben? Of geldt er een maximum bezettingsgraad om klanten meer ruimte te bieden?
Te allen tijde geldt dat personen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten kunnen bewaren. Om mensen voldoende ruimte te geven is het advies om niet alles vol te boeken. Dit is mede afhankelijk van hoe ruim uw recreatieterrein is opgezet. Bovendien geldt: de verhuurde eenheden moeten eigen sanitair hebben, want gedeelde sanitaire voorzieningen moeten dicht.

Wat gebeurt er als mijn bezoekers of mijn personeel zich niet aan de regels houden?
Wij verwachten van u dat u uw gasten en uw personeel daarop aanspreekt en hen wegstuurt als er geen verbetering optreedt. Ervaart u problemen bij het aanspreken van uw gasten, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of neem contact op met de toezichthouders van uw gemeente.

Welke voorzieningen op mijn terrein mogen open zijn?
Voor de horeca geldt dat alleen afhalen en bezorgen mag. Gedeelde sanitaire voorzieningen zijn gesloten. Bezoekers mogen wél gebruik maken van eigen toiletvoorzieningen in een huisje, chalet of stacaravan. Speeltuinen mogen open als de regel van 1,5 meter in acht genomen wordt. De receptie van een locatie mag open blijven al moet wel de regel van 1,5 meter afstand in acht te worden genomen. Met ingang van 11 mei mag ook de zwembaden open.

Te allen tijde geldt minimaal 1,5 meter afstand tussen personen. U kunt bijvoorbeeld een brief ophangen waarop u aangeeft dat er maximaal twee personen per keer naar binnen mogen bij de receptie. Dit is uiteraard afhankelijk van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte.

Hoe moet ik het doen met parkeren? Daar staan de auto’s dicht op elkaar.
U kunt parkeerplekken met lint of pionnen afzetten, zodat minimaal 1,5 meter afstand is tussen geparkeerde auto’s. Let er op dat – als mensen uitstappen – nog minimaal 1,5 meter ruimte is tussen personen!

Hoe sta ik garant voor de veiligheid van mijn personeel?
Ook personeel moet 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar en tot bezoekers. Andersom geldt dat uiteraard ook.

Wat als ik besluit mijn recreatieterrein te sluiten, wie betaalt dan de kosten? Ik vind het namelijk niet verantwoord op deze manier te ondernemen en risico’s te lopen.
Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasten en personeel. Als u besluit het terrein te sluiten dan doet u dit voor eigen rekening. Wel zijn er ondersteunende maatregelen voor ondernemers die te lijden hebben onder de coronacrisis. Kijk hiervoor op www.rijksoverheid.nl.

Ben ik ook verantwoordelijk voor groepsvorming buiten de hekken/grenzen van mijn vakantiepark?
Personen die zich buiten uw terrein verzamelen zijn zelf verantwoordelijk voor de 1,5 meter afstand die zij tot elkaar moeten bewaren. U kunt die personen wijzen op deze verantwoordelijkheid als  u constateert dat zij de voorschriften niet naleven. Heeft dat geen effect, bel dan de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie).

Wanneer kan de voorzitter van de veiligheidsregio een gebied sluiten en wat betekent dat?
Hij kan een gebied of locatie aanwijzen waar mensen niet meer mogen komen als blijkt dat het door de hoeveelheid mensen moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren. Ook kan hij een gebouw sluiten als blijkt dat mensen zich op die locatie niet aan de regels houden.

Mijn organisatie/vereniging heeft een goed plan voor buiten sporten en bewegen. Waarmee moet ik rekening houden?
De gemeente voert de regie over de organisatie en begeleiding van verschillende vormen van georganiseerd buiten sporten en bewegen. Het best kunt u contact opnemen met de sportambtenaar. Hij of zij kan u vertellen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Mag ik boottochten organiseren voor kleine groepjes klanten, waarbij ik ervoor zorg dat de 1,5 meter afstand is gewaarborgd?
Ja. Vanaf 1 juni is dat toegestaan. Kijk in de noodverordening voor meer informatie.

Mogen basisschoolleerlingen overnachten in mijn groepsaccommodatie voor hun schoolkamp nu ze weer naar school gaan?
Nee, dat mag niet. Een verblijf van groepen scholieren in een groepsaccommodatie wordt gezien als georganiseerde samenkomst en is daarom niet toegestaan. Dat geldt ook voor schoolkampen. Een uitzondering vormen gezinnen (personen die een gezamenlijk huishouden voeren).

Mijn organisatie/vereniging heeft een goed plan voor buiten sporten en bewegen. Waarmee moet ik rekening houden?
De gemeente voert de regie over de organisatie en begeleiding van verschillende vormen van georganiseerd buiten sporten en bewegen. Het best kunt u contact opnemen met de sportambtenaar. Hij of zij kan u vertellen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Vrijetijdsbesteding 

Wanneer gaan de openbare sanitaire voorzieningen bij recreatieplassen, natuurgebieden en strandjes voor dagrecreatie weer open?
De openbare sanitaire voorzieningen op deze locaties gaan op 1 juni weer open. 

Zijn de indoor speeltuinen, springparken en klimhallen alweer open?
In Veiligheidsregio IJsselland vallen deze activiteiten onder de verzamelnaam ‘pretparken’ en kunnen daarom in principe open. Dit op voorwaarde dat er contact is met de gemeente en dat de algemene voorwaarden en regels kunnen worden gewaarborgd. 

Mag ik met een groep een barbecue organiseren bij mij in de tuin?
Ja, dat mag. Per 1 juni is het voor groepen toegestaan om buiten bij elkaar te komen als iedereen zich houdt aan de basisregels voor gezondheid en veiligheid (w.o. 1,5 meter afstand houden m.u.v. personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, thuisblijven bij gezondheidsklachten).

Mogen booteigenaren de gedeelde sanitaire voorzieningen bij jachthavens gebruiken?
Als de maatregelen niet worden gewijzigd, dan kunnen de gedeelde sanitaire voorzieningen weer open vanaf 1 juli. In juni blijven ze dus nog gesloten.

Mag ik met vier vrienden met een bootje het water op?
Vanaf 1 juni is dit toegestaan onder de voorwaarde dat er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Tot 1 juni is samen varen alleen toegestaan voor personen die samen een huishouden vormen (bij elkaar in één huis wonen m.u.v. studenten).

Vanaf 1 juni willen de leden van ons koor graag weer eens samen zingen. Het idee is om dat buiten te doen. Mag dat?
Ja, dat mag. Voorwaarde is dat u zich aan de basisregels houdt (w.o. 1,5 meter afstand) en dat u zich houdt aan het maximum van dertig personen. NB: De rijksoverheid adviseert zangkoren en blaasensembles die binnen willen zingen en spelen het aanvullend advies van medisch experts af te wachten voordat zij hun activiteiten weer oppakken. 

Mogen escaperooms open zijn?
Escaperooms mogen alleen gespeeld worden door personen die samen een huishouding vormen (een studentenhuis valt hier niet onder). De eigenaar van de escaperoom moet ervoor zorgen dat er in het pand geen contact is tussen verschillende groepen (huishoudens), de algemene richtlijnen (1,5 meter afstand, thuisblijven bij verkoudheidsklachten) worden nageleefd en de contactpunten goed worden gedesinfecteerd. Sanitaire voorzieningen  en horecafaciliteiten kunnen naar verwachting per 1 juni weer open. Het advies is om de regels vooraf bekend te maken aan de deelnemers en op een zichtbare plek op te hangen. 

Mogen de sanitaire voorzieningen worden gebruikt in restaurants, bioscopen en (culturele) instellingen?
Ja, als ze open mogen op 1 juni dan kunnen ook de sanitaire voorzieningen worden gebruikt.

Gaan alle zwembaden open?
Ja,  sinds 11 mei mogen zowel binnen- als buitenbaden weer open voor het publiek. De sanitaire voorzieningen blijven nog wel gesloten, met uitzondering van toiletten.

Mag ik weer muzieklessen geven aan mijn leerlingen?
Muziekles geven mag alleen aan individuele leerlingen (1-op-1) met inachtneming van 1,5 meter afstand. Met meer leerlingen wordt het gezien als een georganiseerde bijeenkomst en deze zijn verboden.

Mag ik jeu de boules spelen met een paar bevriende stellen?
Dat mag, omdat het valt onder buiten sporten en bewegen. Van belang is 1,5 meter afstand te bewaren.

Horeca

Wanneer is sprake van een buitenterras?
Een terras dat is gelegen in de open lucht.

Wanneer is sprake van een binnenterras?
Een terras dat is gelegen in een gebouw. Denk daarbij aan terrassen in winkelcentra, etc.

Waar moet een terras of binnenruimte aan voldoen?

  • gasten en personeel moeten te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden tot elkaar, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen;
  • gasten moeten gebruikmaken van een zitplaats aan een tafel;
  • er moeten maatregelen zijn getroffen waardoor de aanwezigen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden;
  • gasten moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden ten opzichte van aanwezigen op aanpalende terrassen;
  • de bezoekersstromen op en rond het terras moeten worden gereguleerd;
  • bij een buitenterras moet de bovenzijde of de drie zijden van het terras open zijn
  • aan de voorschriften in verleende vergunningen of ontheffingen.

Geldt het maximaal aantal van 30 personen zowel voor de horecazaak als op een terras?
Nee, alleen voor een buitenterras geldt geen maximum aantal personen als aan de hiervoor genoemde eisen wordt voldaan.

Wordt personeel meegeteld bij het maximum aantal aanwezigen?
Nee, personeel telt niet mee bij het maximum aantal van 30 personen in de binnenruimten van een horecazaak.

Wanneer een horecazaak beschikt over meerdere zalen met eigen ingang en toiletgroep, welk maximum aantal gasten geldt dan?
Het maximaal aantal van 30 personen, exclusief personeel, geldt voor het gehele horecapand (de inrichting), ongeacht het aantal horecalokaliteiten of verblijfsruimten. 

Hoe lang mogen gasten blijven zitten?
Dit bepaalt de horecaondernemer zelf, conform de vastgestelde sluitingstijden.

Op welke wijze is het mogelijk om te controleren voor een horecaondernemer of personen één huishouden vormen?
Dit is een verantwoordelijkheid van de gasten zelf. De horecaondernemer handhaaft het deurbeleid en ziet toe  op de naleving van de regels. De horecaondernemer kan de toegang tot het terras of het horecabedrijf ontzeggen als het vermoeden bestaat dat gasten samenkomen die geen deel uitmaken van één huishouden. 

Wie is er strafbaar bij overtreding van de noodverordening op het terras of in de horecazaak?
De gasten en de horecaondernemer, afhankelijk van de situatie. De gasten omdat zij de afstandseis van 1,5 meter overtreden. De horecaondernemer als hij heeft nagelaten om voldoende maatregelen te nemen of om op te treden tegen overtredingen.  Bij ernstige overtredingen kan de voorzitter van de veiligheidsregio besluiten om tot sluiting van het horecabedrijf of terras over te gaan. Ook kan een gemeente besluiten om verleende vergunningen of ontheffingen in te trekken.

Wanneer kan  iemand van het terras worden verwijderd?
ndien deze persoon na herhaaldelijk verzoek weigert de (huis)regels op te volgen.

Mag een persoon die van het terras is verwijderd naar een andere horecazaak?
Ja, tenzij er onderlinge afspraken zijn gemaakt tussen horecaondernemers over collectieve ontzeggingen.

Zijn activiteiten, zoals een pubquiz, bingo of live-muziek, in het horecabedrijf of op het terras toegestaan?
Alle evenementen zoals beschreven in de noodverordening zijn in beginsel tot 1 september verboden. Zolang  de activiteiten geen evenementen in de zin van de noodverordening zijn, zijn deze toegestaan. Uiteraard moet  daarbij worden voldaan aan de genoemde eisen onder punt 3. Ook moeten de verleende vergunning, ontheffing of het gemeentelijk horecabeleid deze activiteiten mogelijk maken.

Moeten protocollen van horecaondernemers worden getoetst, zo ja: door wie en waar aan?
Nee, de branchevereniging KHN heeft een protocol opgesteld en de horecaondernemer is zelf verantwoordelijk voor het naleven ervan.

Wat wordt er van de horecaondernemer verwacht?
Er wordt van exploitanten of beheerders van een terras verwacht dat zij toezicht houden op de naleving van (huis)regels, zorgdragen voor het reguleren van de toestroom op het terras en daarbij ook clustering van wachtende of vertrekkende gasten buiten het terras voorkomen.

Hoe verhouden uitgebreide terrassen zich tot evenementen die mogelijk in de toekomst georganiseerd mogen worden?
Evenementen zijn in beginsel tot 1 september verboden. De gemeente kan in de toekomst overwegen om de richtlijnen voor horecaondernemers of evenementen aan te passen.

In welke gevallen geldt er een verplichte reserveringsplicht?
Dat geldt alleen voor binnenruimten van een horecazaak, niet voor de buitenterrassen.

Is het toegestaan om een scheiding, zoals schotten of plexiglas, toe te staan wanneer de 1,5 meter afstand niet gehaald kan worden?
Nee, een scheiding, zoals schotten of plexiglas, verandert niets aan de eis dat personen 1,5 meter afstand moeten houden, met uitzondering van een huishouden.

Geldt de 1,5 meter afstand tussen de tafels of tussen de stoelen met de volgende tafel?
Personen moeten 1,5 meter afstand houden, met uitzondering van een huishouden.  De afstand tussen stoelen of tafels moet daarop ingericht zijn.

Rijlessen

Ik heb een rijschool. Mag ik alweer rijlessen geven?
Ja, rijlessen mogen weer worden gegeven. Belangrijk is wel dat de rijschoolhouder de RIVM-regels voor hygiëne en afstand in acht neemt. 

Bedrijven

Ik wil een bijeenkomst plannen met mijn werknemers om hen te informeren over belangrijke veranderingen in ons bedrijf.
Georganiseerde samenkomsten zijn verboden, behalve als het gaat om samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties. Voorwaarde is dat daarbij niet meer dan honderd personen aanwezig mogen zijn en dat er maatregelen worden getroffen om 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen te garanderen. In deze context is het toegestaan om werknemers te informeren over belangrijke veranderingen in het bedrijf.

Andere vragen ?

Heeft u een vraag over de coronamaatregelen en staat het antwoord niet op deze site? Kijk op de website van Rijksoverheid  of bel met het regionale informatienummer 088-119 77 77 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 16.00 uur). 

Landelijke maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen vindt u op de site van de rijksoverheid en het RIVM

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00