Door naar de hoofd inhoud
mobiel aan carkit

Wat als verkeer het verkeer regelt?

Op 3 december is het partnership Talking Traffic in Deventer gestart met de pilot om voertuigen met prioriteit voorrang te geven. Dankzij intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) krijgen hulpdiensten en andere weggebruikers met prioriteit proactief groen licht. Ruim veertig voertuigen deden mee aan de pilot in Deventer.

Brandweervoertuigen maakten voor de pilot al gebruik van een soortgelijk systeem, het KAR-systeem. Hierdoor gaan verkeerslichten op groen als een brandweertuig een kruising nadert. Dankzij Talking Traffic gaan niet alleen de verkeerslichten tijdig op groen, maar krijgen weggebruikers via Flitsmeister een waarschuwing als hulpdiensten in de buurt zijn. Hierdoor kunnen zij veilig de weg vrij maken.

In de toekomst kan de route van de hulpdiensten direct gecommuniceerd worden naar de iVRI’s. Op basis van deze informatie wordt de route vrijgemaakt zodat de hulpdiensten snel en veilig naar het incident kunnen gaan.

Ruim veertig voertuigen deden mee aan de pilot in Deventer: ov-bussen van Keolis Nederland en Arriva, brandweervoertuigen van Veiligheidsregio IJsselland, ambulances, politie en vrachtwagens van transportbedrijf Vos Deventer.