Door naar de hoofd inhoud

NL-Alert controlebericht

NL alert

Maandag 3 december zendt de overheid om 12:00 uur weer een NL-Alert controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Ieder halfjaar zendt de overheid een controlebericht uit in heel Nederland. Heb je je telefoon nog niet ingesteld? Klik dan hier voor de instelhulp.

Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat?

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen.

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd, hoe kan dit?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uitstond, je toestel actief in gebruik was om een app te downloaden of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Ik wil geen controleberichten ontvangen, hoe kan ik mij afmelden?

Als je geen controleberichten wilt ontvangen, kun je de ontvangst van NL-Alert uitzetten op jouw telefoon. Let op: als je dit doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een ramp bij jou in de buurt. Op de instelhulp kun je nagaan hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

NL-Alert toolkit

De Nationaal Co√∂rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt in deze toolkit middelen beschikbaar aan Veiligheidsregio’s en Gemeenten. Deze middelen kunnen worden gebruikt door professionals van Veiligheidsregio’s en Gemeenten bij het inzetten van NL-Alert. Daarnaast bevat de toolkit campagnemateriaal dat gebruikt kan worden om bekendheid te geven aan NL-Alert binnen de eigen Veiligheidsregio of Gemeente. Neem bij vragen contact op via nl.alert@nctv.minvenj.nl

Digitale vertrekborden

NL-Alert is gedurende het controlebericht op 3 december voor het eerst te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Na het controlebericht zal deze optie voor reguliere NL-Alerts worden ingezet. Op een aantal digitale vertrekbroden wordt NL-Alert (o.a. om technische redenen) nog niet getoond.