Door naar de hoofd inhoud

Wedstrijden jeugdbrandweer in Deventer

4 juli 2022
jeugdbrandweer Boerhaave kelder

Zeventien jeugdploegen van de brandweer streden afgelopen zaterdag tegen elkaar in Deventer. De kwartfinales van jeugdbrandweer Nederland werden gehouden op de scholen De Boerhaave en Arkelstein. De beste acht gaan door naar de halve finale.

De ploegen kregen een realistisch scenario. In de school was brand waarbij een slachtoffer met brandwonden naar buiten kwam. In de kelder was brand uitgebroken, met een doorslag naar het lokaal erboven. Voor de jeugdploegen werd dit nagebootst met knetterkastjes, digitale borden en lichtslangen.

Iedere ploeg doet het anders

“De scholen De Boerhaave en Arkelstein stelden beiden hun panden beschikbaar”, vertellen jeugdleiders Nick Jonkman en Mike van Cooten. We mogen hier vaker oefenen en konden dus een mooie scenario opbouwen. Tijdens het ‘voorspelen’ op vrijdagavond verliep alles zoals we verwachtten. Vandaag zag je iedere ploeg de inzet anders doen. Een goede snelle verkenning staat je inzet mee. Daarmee loopt je oefening soepeler. De jeugdploegen konden, net als bij een echte inzet, gebruik maken van de ‘sleutelhouder’ die bekend is met het pand. Het was een mooie dag. Je zag echt wel verschillen tussen de ploegen, maar de jeugd heeft het erg goed gedaan.”

Ook de jeugdleden van korps Buren uit Gelderland-Zuid zijn het hiermee eens. Uit die regio deden twee van hun elf jeugdkorpsen mee: “We vonden het een leuke inzet met tweede verdiepingen. Alles wat we vandaag leren, passen we aan voor de volgende wedstrijd.”

Algemene verbeterpunten

Tijdens de prijsuitreiking kregen de jeugdploegen de algemene verbeterpunten te horen: stop en denk na! Een goede verkenning is het halve werk. En, ook in je eigen huis belangrijk: doe de deur achter je dicht. Tijdens een brand zorgt een open deur voor extra zuurstoftoevoer. Die punten kunnen ze meenemen in hun oefeningen en volgende wedstrijden in oktober. Burgemeester Ron König van Gemeente Deventer reikte de prijzen uit: “Fantastisch om te zien dat zoveel jeugd uit het hele land hier heen komt en mooi dat korps Deventer organiseert. Voor mij een eervolle taak om de prijsuitreiking te doen.” De jeugdploegen van Noordoostpolder en Vinkeveen behaalden de eerste plek. Uit onze regio kwam Kampen-IJsselmuiden op de tweede plek en Hardenberg op de zevende plek.

Jeugdbrandweer in Nederland

Er bestaan zo’n 156 jeugdkorpsen verdeeld over het hele land. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud kunnen lid worden van de jeugdbrandweer. Tijdens de oefenavonden, die door echte brandweermannen en -vrouwen van het brandweerkorps worden georganiseerd, leert de kinderen veel over het brandweervak. Bijvoorbeeld hoe brand ontstaat en hoe je een brand blust. Ook leren ze meer over bijvoorbeeld hulpverlening en de organisatie van de brandweer. Bijna dertig procent van alle brandweermensen is begonnen bij de jeugdbrandweer.

Lid worden?

Brandweer IJsselland heeft vijf jeugdkorpsen, verdeeld over de regio: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle. Daarin zitten zowel meisjes als jongens. De korpsen van Hardenberg, Dalfsen en Zwolle zijn nog op zoek naar nieuwe leden. Iets voor jou?
Op de website van Jeugdbrandweer Nederland lees je wat de jeugdbrandweer precies is en doet. Direct aanmelden als jeugdlid in onze regio doe je per mail.