Door naar de hoofd inhoud

Wees alert bij een NL-alert

1 maart 2021
NL Alert groep mensen

Vanaf vandaag start de publiekscampagne ‘Wees alert bij een NL-Alert’. De overheid zet NL-Alert steeds vaker in bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Ook in Overijssel wordt het alarmmiddel regelmatig ingezet. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen.

Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid waardeert acht op de tien mensen het wanneer een NL-Alert wordt ingezet bij een incident in hun omgeving. Bijna driekwart vindt het daarnaast terecht als zij een bericht ontvangen. Na een NL-Alert komen al veel mensen in actie. Door bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten als er een grote brand is in de omgeving. Ook wordt de directe omgeving geïnformeerd, zoals buren, vrienden of familie.

Zo ontvang je een NL-Alert

Je ontvangt een NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Als er een bericht op je mobiel binnenkomt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dat klinkt anders dan een normaal bericht. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer.

Wees alert

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, gifwolk of noodweer. In het bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Lees het meteen, kom in actie en help anderen.

Over de campagne

De campagne ‘Wees alert bij NL-Alert’ is tot en met 21 maart te zien op TV en online media. Meer informatie vind je op nl-alert.nl.