Door naar de hoofd inhoud

Aanpak coronavaccinatie in Nederland

5 januari 2021
vaccinatie

Iedereen wil terug naar de tijd dat er nog geen corona was. Maar voor het zover is, willen we kwetsbare mensen om ons heen beschermen en de druk op de zorg niet groter maken. Vanaf deze week krijgen de eerste Nederlanders een coronavaccinatie.

Dit gebeurt in een aantal fases. De daadwerkelijke planning van vaccinatie is afhankelijk van onder andere goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. En van de vaccinatiebereidheid van mensen.

GGD IJsselland richt negen priklijnen in

GGD IJsselland is volop bezig met de voorbereidingen voor de start van de coronavaccinaties. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen zijn op 15 januari aan de beurt. In de vaccinatielocatie in de IJsselhallen worden hiervoor negen zogenaamde priklijnen ingericht. Werkplekken waar een prik wordt gezet. Hiermee speelt de GGD alvast in op de toekomstige vaccinatie-aantallen. Het geven van de prik, de administratie en het beantwoorden van vragen is naar verwachting in vijf minuten klaar. Ook krijgt elke gevaccineerde persoon een vaccinatiebewijs mee.

Volgorde vaccineren

De Rijksoverheid heeft een voorlopige planning gemaakt. Het moment van de start van de vaccinatie van een (nieuwe) groep en het moment waarop een groep gevaccineerd is staat daarom niet vast in de tijd. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan ook veranderen welke groep welk vaccin krijgt. Het ministerie van VWS heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad deze volgorde van vaccinatiedoelgroepen bepaald:

 • Zorgmedewerkers in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging.
 • Bewoners van verpleeghuizen en andere instellingen.
 • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance en spoedeisende hulp).
 • Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers.
 • Thuiswonenden van 60-75 jaar.
 • Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar.
 • Mensen van 18-60 jaar met medische indicatie.
 • Alle overige zorgmedewerkers Mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie.

Bezoek aan de priklocatie

Voor een veilig en vlot bezoek aan de priklocatie is het belangrijk om:

 • een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • kleding te dragen waarbij je je bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken.
 • de afspraakbevestiging, een identificatiebewijs en de uitnodigingsbrief mee te nemen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het vaccineren op de speciale webpagina van Rijksoverheid www.coronavaccinatie.nl. Werk je in de zorg? Vraag dan je werkgever of je koepelorganisatie ernaar. Op de website van GGD IJsselland staat een speciale webpagina met informatie over de coronavaccinatie. Lees ook de nieuwsberichten van koepelorganisatie GGD GHOR en de Rijksoverheid over de start van het vaccineren. 

Op onze eigen pagina over het coronavirus lees je meer over de huidige maatregelen en linken naar jouw eigen gemeente.