Door naar de hoofd inhoud

Bart: in balans tussen drie belangrijke rollen

18 april 2024

Bart is functioneel beheerder Corsa en kwartiermaker van #VetVeilig. Daarnaast heeft hij ook nog een piketfunctie als hoofd informatie geneeskundige zorg (HIN-GZ).

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Bart” laat Bart zien wat zijn werk inhoudt.

Drie functies… is dat niet wat druk?

“Ja! Dat is het wel. Maar ik vind alle functies ontzettend leuk. Ik ben functioneel beheerder voor 16 uur per week. Mijn functie als kwartiermaker doe ik 20 uur per week. Samen dus 36 uur. Als HIN-GZ heb ik één keer per maand een week piket, dat betekent dat ik in die week 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar ben.”

Laten we beginnen met de functie functioneel beheerder. Wat houdt dat precies in?

“Als functioneel beheerder ben ik verantwoordelijk voor Corsa, het archiefsysteem waar wij al onze informatie in bewaren en archiveren. Het is belangrijk dat wij deze informatie op een goede manier toegankelijk maken en houden. Ik ben verantwoordelijk voor de inrichting van de applicatie zodat mijn collega’s hier op de best mogelijke manier mee kunnen werken. Ook geef ik advies over hoe we informatie moeten archiveren. Vanuit die rol schuif ik ook regelmatig aan bij verschillende werkgroepen en geef ik gebruikerstrainingen. Dat is iets wat ik graag doe, ik zit graag aan tafel om te adviseren, mee te denken en iets te kunnen doen.”

“Het werk als functioneel beheerder doe ik al best wel lang. Toen ik 20 jaar was, ben ik bij de Belastingdienst begonnen in het facilitaire team dat zich bezighield met het archief. Ik ben de leergang LARM (Leergang Adviseur Recordmanagement) gaan doen. Die leergang was er met name op gericht hoe je als organisatie een goede informatiehuishouding inricht en hoe je daarover kunt adviseren. Daarna heb ik bij gemeente Raalte gewerkt, ook als functioneel beheerder. Ik mocht daar werken aan een heel mooi project rondom informatiebeheer. In januari 2020, vlak voor corona, heb ik de overstap gemaakt naar Veiligheidsregio IJsselland.”

En daarnaast ben je dus ook kwartiermaker. Kun je daar wat meer over vertellen?

“Klopt, sinds februari 2024 ben ik gestart als kwartiermaker van het merk #VetVeilig. Ik bouw aan het fundament van het merk. Het doel is om het merk binnen een jaar zo neer te zetten dat het is ingebed in de organisatie en dat het overgenomen kan worden door een coördinator. Het is de bedoeling dat het merk #VetVeilig een platform wordt waarop verschillende hulpdiensten en veiligheidspartners hun producten kunnen aanbieden. Nu kun je daar Brandweer op School en #VetVeilig the Game al vinden, maar het is dus de bedoeling dat het aantal producten wordt uitgebreid. Basisscholen moeten hier alle informatie en leerlijnen kunnen vinden over veiligheid. Op dit moment voer ik gesprekken met alle gemeenten om te kijken wat zij al aanbieden aan scholen op dit gebied en waarin wij elkaar kunnen versterken. Daarnaast ga ik deze week met de politie om tafel om kennis te maken en om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.”

En ook nog aan de studie. Waarom volg je deze opleiding?

“Ik ben inderdaad bezig met de studie Projectmanagement. Binnen deze opleiding leer ik alles over projectmanagement en ontdek ik manieren om meer rendement uit projecten te halen. Ik ben aan deze studie begonnen omdat ik mezelf wilde ontwikkelen en omdat ik altijd al wel interesse heb gehad in projectmanagement. Voor mijn gevoel zat er meer in het vat.”

“Vanuit de organisatie kreeg ik de kans om deze opleiding te doen en daarnaast ben ik met mijn collega’s van HRM een traject gestart om eens goed te kijken naar mijn loopbaan. Wat wil ik, wat vind ik leuk en waar ben ik goed in. Toen kwam de functie van kwartiermaker voorbij. Perfect voor mij, dacht ik. In die functie kon ik het geleerde vanuit de opleiding meteen toepassen en ik kreeg de kans om mijn horizon binnen de organisatie te verbreden.”

En hoe combineer je dit allemaal met je piketfunctie als HIN-GZ?

“Een keer per maand heb ik een week piket. Dat houdt in dat ik een pager bij me heb en opgepiept kan worden als er een groot incident is. Ik laat dan al mijn ‘gewone’ werk vallen en ga dan aan de slag als HIN-GZ. Soms heb je meerdere incidenten in één week, soms heb je geen incidenten.”

“Als HIN-GZ ben je de spin in het web als het gaat om informatie en communicatie binnen de geneeskundige hulpverlening. Bij een groot incident ben ik dus de informatiespil tussen de GGD, ziekenhuizen, huisartsenposten, zorginstellingen en de ambulance. Ook heb ik nauw contact met de HIN-bevolkingszorg, de officier van dienst geneeskundig en de algemeen commandant. Ik organiseer, bewaak en borg het informatieproces en zorg er daarnaast voor dat alle partijen voorzien worden van de juiste informatie. Om een voorbeeld te geven: stel dat er ergens een grote brand uitbreekt en er veel rookontwikkeling is. Dichtbij deze brand staat een verzorgingstehuis. Dan breng ik dit in kaart voor de officier van dienst en waar nodig communiceer ik met de desbetreffende instelling voor een handelingsperspectief en/of haal ik informatie op. Als HIN-GZ ben ik ook de sparringpartner van de algemeen commandant en geef ik advies over te nemen beslissingen.”

Een interessante en drukke baan heb je. Wat zie je voor je in de toekomst?

“Wie weet wat de toekomst mij brengt. Ik vind mijn werk als functioneel beheerder ontzettend leuk om te doen. Mijn werk als kwartiermaker is voor een jaar tot anderhalf jaar en ik weet niet wat er daarna op mijn pad gaat komen. Ik vind de veiligheidsregio in elk geval een hele fijne organisatie om voor te werken. Er is heel veel mogelijk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen binnen je eigen vakgebied, ook daarbuiten. Het voelt hier vertrouwd, laagdrempelig en collega’s zijn oprecht geïnteresseerd. Voor nu blijf ik dus zitten waar ik zit.”

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgen we weer een andere collega!