Door naar de hoofd inhoud

Bouw Meldkamer Oost-Nederland van start

31 maart 2021
Gebouw Meldkamer Oost Nederland

De bouw van Meldkamer Oost-Nederland is begin maart officieel van start gegaan. De nieuwe meldkamer komt in Apeldoorn en bedient straks de hele regio Oost-Nederland.

De afgelopen weken vonden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de start van de bouw, zoals het uitgraven voor de fundering. Met het slaan van de eerste heipaal heeft Carol van Eert de bouw van het nieuwe meldkamergebouw officieel gestart. Van Eert (burgemeester Gemeente Rheden) is voorzitter van de bestuurlijke regiegroep Meldkamer Oost-Nederland. “We beginnen na een lange voorbereidingsperiode aan de bouw van dit prachtige pand. Het moet vooral een fijne en moderne werkplek voor medewerkers van politie, brandweer en ambulancedienst worden, die op de Meldkamer Oost-Nederland werken om de burger te helpen op het gebied van gezondheid en veiligheid.”

Meldkamer

Oost-Nederland krijgt één van de grootste 112-meldkamers van Nederland met een verzorgingsgebied van 5 veiligheidsregio’s. Tot die tijd verzorgen de politie, brandweer en ambulancediensten de 112-dienstverlening vanuit de 3 huidige meldkamers in Oost-Nederland: Hengelo, Arnhem en Apeldoorn. Zij werken intensief samen om de samenvoeging naar één meldkamer te realiseren.

Planning

Met het heien van de fundering zijn de eerste fysieke bouwwerkzaamheden van het nieuwe pand gestart. Daarna worden de ondergrondse leidingen gemaakt en de funderingsbalken gestort. Vervolgens bouwt de aannemer tot en met de zomer aan de hoofdconstructie, die wordt opgebouwd uit een staalconstructie.

Volgens de planning is het gebouw in mei 2022 gereed, waarna alle telefonie en ICT geïnstalleerd wordt. Dan is de nieuwe meldkamer naar verwachting eind 2022 volledig operationeel en wordt het eerste 112-telefoontje aangenomen.

Energieneutraal

Het gebouw wordt volgens de meest actuele energieneutrale eisen gebouwd. Zo komen er zonnepanelen op het dak en op het parkeerterrein. Ook wordt er in laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen voorzien.

Dankzij een lichte staalconstructie zijn de meldkamervloer en alle kantoren vrij indeelbaar. Ook heeft het gebouw veel glas en een ruim atrium met veel daglicht en een mooi uitzicht over het Van Gelderpark en de groene omgeving. Zo waakt het gebouw letterlijk en figuurlijk over de stad Apeldoorn en zijn omgeving.

Meer weten over de meldkamer? Ga dan naar de website van de politie.