Door naar de hoofd inhoud
brandend pand biogas Dalfsen

Brand bij biogasinstallaties in Zwolle en Dalfsen

Bij afvalverwerkingsbedrijf ROVA in Zwolle brak op 1 juni rond het middaguur brand uit in een biogasinstallatie. Nog geen twee uur nadat de laatste brandweerploeg vertrok, kwam in Dalfsen de melding ‘Brand – Industrie’: weer een biogasinstallatie.

De brandweer in Zwolle kreeg de brand bij ROVA vlot onder controle. De brand was ontstaan door brandende koolstoffilters van het vergistingsvat bij een biogasinstallatie die sinds korte tijd niet meer in gebruik was. Het milieubrengstation werd enige tijd gesloten, waardoor mensen hun afval niet kwijt konden. Het personeel van het station kon in de loop van de middag weer aan het werk en konden mensen hun afval weer kwijt.

Door naar Dalfsen

Diezelfde dag kwam er rond vier uur een melding vanuit Dalfsen. Daar woedde brand in een schuur waarin zich de Warmte Kracht Koppeling (WKK) en drooginstallatie van de biogasinstallatie bevond. In deze loods lagen grote hoeveelheden gedroogde mest en gevaarlijke stoffen opgeslagen. Ruim 150 collega’s uit onder andere Dalfsen, Nieuwleusen en Zwolle werden ingezet om de naastgelegen schuren en het woonhuis te behouden.

Altijd weer anders

Geoffrey Bos was als officier van dienst brandweer betrokken bij beide branden: “Het was een bijzondere dag, omdat brand bij een biogasinstallatie op zich zelf al weinig voorkomt. Laat staan twee keer op één dag. Het zijn bedrijven met meer risico door hun complexe bedrijfsprocessen. Die zijn bij elke organisatie nét weer even iets anders zijn ingericht, maar ook door de diversiteit aan gevaarlijke stoffen die ze opslaan en verwerken in het proces. Het produceren van biogas is daarnaast niet te stoppen. De vergisting van de biosmassa gaat altijd nog 24 tot 48 uur door, ook al wordt de installatie door een brand platgelegd. Dit zorgt soms voor hele bijzondere situaties en kan je het beste vergelijken met een gaslek naast een brand. Dit gaslek kan door de aanwezige waterstofsulfide en ammoniak ook nog eens zorgen voor ernstige stankoverlast in de omgeving.”

Wat is biogas?
Biogas is het groene alternatief voor aardgas. Biogas bestaat uit methaan (CH4), waterstofsulfide (H2S), ammoniak (NH3) en kooldioxide (CO2). Voor de productie van biogas wordt biomassa gebruikt dat bestaat uit mest, gft-afval en rioolslib. Vooral mest en rioolslib zorgen voor veel methaan. Door de biomassa te laten vergisten komt het gas vanzelf vrij. Het biogas wordt vervolgens bewerkt en gezuiverd en toegevoegd aan het aardgasnetwerk. In Nederland wordt biogas meestal gebruikt als schone brandstof voor auto’s, zoals bij de ROVA het geval was. Bij het bedrijf in Dalfsen werd het gas gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken.