Door naar de hoofd inhoud
schroothoop

Brand schroothandel Kampen

“Er staat een berg ijzer in de brand. Op dit moment rookt de stapel nog, maar er zal wel brand komen. Er is dus wel enige haast bij.” Zo klonk de eerste melding van een medewerker van de firma Regelink Schroothandel op woensdagochtend 22 oktober 2014. Wat startte met een alarmering voor een kleine afval/rommel brand breidt zich al snel uit tot een zeer grote brand. Binnen een uur was er opgeschaald naar GRIP 3, was er een NL-Alert verzonden en waren de WAS-masten (luchtalarm) geactiveerd.

Blauwzuurgas?

Bij aankomst trof de brandweer een felle brand aan van zeker 10 meter hoog boven op een schroothoop. De enorme rookwolken werden door de stevige wind breed en laag over de grond verspreid. Bij de brand leek ook blauwzuurgas zijn vrijgekomen waardoor bedrijven in de directe omgeving ontruimd werden.

“Tijdens het incident werd er verteld dat er blauwzuurgas was vrijgekomen. Dit was echter niet zo. Natuurlijk maakt blauwzuurgas onderdeel uit van de stoffen die vrijkomen bij een dergelijke brand, maar in deze hoeveelheid was het geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De meetploegen waren constant actief in het gebied om de waardes te controleren.”

– Jan Wittenberg, Operationeel voorlichter / Communicatieadviseur CoPI