Door naar de hoofd inhoud

Brandweer in nieuw operationeel uniform

5 februari 2024
Brandweeruniform

De brandweermedewerkers in IJsselland hebben sinds kort een nieuw operationeel uniform. Deze nieuwe, herkenbare blauw met rode kleding is landelijk ontwikkeld. In tegenstelling tot de oude kazernekleding, mag het nieuwe uniform ook gebruikt worden voor een aantal laag-risicotaken zoals dienstverlening, liftopsluitingen of reanimaties.

Het nieuwe uniform is landelijk, onder andere met brandweercollega’s, ontwikkeld met het oog op draagcomfort, pasvorm en uitstraling. “De eerste reacties van de collega’s zijn heel positief. Het uniform heeft een hele goede pasvorm, zeker in vergelijk met de oude kleding, en het heeft een moderne uitstraling. Ook de mogelijkheid om er laag risico taken mee uit te voeren wordt als een voordeel gezien”, vertelt projectleider Sander Brons. Het operationeel uniform vervangt de oude kazernekleding. Alle oude kleding gaat daarom naar Defensie. Daar wordt gekeken of het nog een tweede leven kan krijgen of gerecycled wordt.

Eén beeld, één brandweer

Meerdere veiligheidsregio’s gingen ons al voor. Gezien de omvang van de totale landelijke levering van alle kleding, vindt de uitlevering aan de veiligheidsregio’s gefaseerd plaats. De afgelopen jaren is er steeds meer eenheid gekomen in de huisstijl van de brandweerkleding. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners. De landelijke huisstijl voor de uitrukkleding bestaat uit verschillende onderdelen, zoals het bluspak en het operationeel uniform.

Meer informatie over het nieuwe operationele uniform vind je op de website van Brandweer Nederland. Is zo’n uniform ook iets voor jou? Neem dan zo nu en dan eens een kijkje op onze ‘werken bij’ pagina.