Door naar de hoofd inhoud

Brandweer Raalte organiseert provinciale brandweerwedstrijden

12 april 2022
Raalte organiseert brandweerwedstrijden

Zaterdag 9 april zijn de provinciale vaardigheidstoetsen 2022 georganiseerd door brandweerpost Raalte, of, zoals ze voorheen werden genoemd, de brandweerwedstrijden. Tijdens deze brandweerwedstrijden gingen acht brandweerposten uit Overijssel de uitdaging aan. Ze moesten op een realistische manier een brandweerinzet ‘volgens het boekje’ uitvoeren. Net als in de praktijk wisten de ploegen vooraf niet wat ze konden verwachten.

De ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité) organiseert al jaren met veel enthousiasme de brandweerwedstrijden. Voor onze brandweer collega’s uit de regio en zelfs ver daar buiten. Dit jaar is brandweer Raalte de uitdaging aangegaan en heeft er een succesvolle dag van gemaakt!

De wedstrijdoefening

Na een uitrukbericht van de alarmcentrale vertrekt een brandweerpost naar het incident. Normaal gesproken is dit vanaf de eigen kazerne, maar vandaag is dit de ontvangstlocatie van de Helpende Handen (EHBO Raalte). Het uitrukbericht is een brandend voertuig en een vuurhaard bij fabriek Douma Deuren. Na contact met de alarmcentrale krijgen de ploegen iets meer informatie. Tijdens het aanrijden wordt pas duidelijk dat er mogelijk een slachtoffer in de auto zit.

Om het uur arriveert er een nieuwe ploeg en doorlopen we de complete oefening. Tijdens de inzet letten we op verschillende vaardigheden zoals: verkenning van het gebouw, opbouwen waterwinning, afleggen van slangen en nog veel meer. Een groep waarnemers controleert of alles volgens procedure verloopt. Worden de juiste inzettechnieken en materialen gebruikt? En werkt men veilig, effectief en efficiënt. Na de inzet is er een evaluatie en konden de ploegen zich opmaken voor de prijsuitreiking. Brandweerpost Genemuiden sleepte de eerste prijs in de wacht. Deze werd overhandigd door Burgemeester Dadema in de brandweerkazerne van Raalte

Vanuit brandweerpost Raalte was ploegleider Jos Veltjen verantwoordelijk voor de organisatie. “Met ons team hebben we deze dag in heel korte tijd georganiseerd. Erg mooi was de lokale betrokkenheid van de mensen en ondernemers. De leerlingen van het Carmel College hebben vanuit het vak Techniek een hele mooie herinnering voor de spelende ploegen gemaakt. De Helpende Handen heeft een fijne ontvangstlocatie geregeld en Proworks heeft ons geholpen met de kleding van de organiserende post. Het was een groot succes! Op naar de gewestelijke rondes.”