Door naar de hoofd inhoud

Brandweerhulp Oekraïne maakt veel los

10 maart 2022
brandweerhelmen in krat

We worden allemaal in de volle breedte geconfronteerd met de oorlog in de Oekraïne. De afgelopen weken is er veel werk verzet op allerlei gebieden. Van opvang vluchtelingen in Nederland tot het helpen van de Oekraïense brandweer met hulpgoederen.

Ons initiatief om onze brandweercollega’s in de Oekraïne te helpen heeft veel los gemaakt in Nederland en de hulpvaardigheid en daadkracht van onze beroeps- en vrijwillige collega’s is bewonderingwaardig. We staan voor de klus en zetten onze schouders eronder. Er zullen zeker nog veel meer acties richting de Oekraïne lopen. De drie initiatiefnemers vertellen in hun eigen woorden graag meer.

Brandweer zonder Grenzen en Fire Fighters United-NL

Op 1 maart kwam het initiatief vanuit een aantal regionaal commandanten om de spontane hulp voor brandweerkorpsen in Oekraïne enigszins te gaan coördineren. En wie bel je dan: Brandweer zonder Grenzen en Firefighters United-NL. Twee stichtingen die ervaring hebben met het geven van brandweerhulp in onder andere Oekraïne. Ondanks dat dit initiatief meer lijkt op acute noodhulp en beide stichtingen daar wat minder ervaring in hebben zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we een eerste ‘plan’ gemaakt.

Vanuit de hele wereld willen brandweerorganisaties of -mensen de collega’s in Oekraïne helpen. Dit zorgt voor een grote toestroom van allerlei hulp, brandweermateriaal en -materieel, maar ook medische spullen. Om ervoor te zorgen dat met name de toestroom van brandweerhulp enigszins in ‘goede’ banen wordt geleid, heeft de Poolse Nationale brandweer een procedure opgezet. Dit klinkt bureaucratisch, maar zorgt er vooral voor dat het aanbod wordt afgestemd op de vraag, dat grensovergangen niet dichtslippen en dat Oekraïense (en Poolse) officials niet overvraagd worden.

Verzamelen en documenteren

Wij sluiten vanuit Nederland dus aan bij deze Poolse procedure. Dit betekent wel dat de hulp die we aanbieden aan een paar eenvoudige voorwaarden moet voldoen. We kunnen namelijk niet alles sturen, wat we sturen dient aan bepaalde verpakkingseisen te voldoen en er wordt gevraagd om goed te documenteren wat en hoeveel we sturen. Dit alles hebben we beschreven in een eenvoudig intakeproces.

Onderdeel hiervan is het verzamelen van de spullen op een aantal plekken in Nederland. Veiligheidsregio’s sturen hun spullen daarnaar toe en vandaar uit gaan we richting Polen. Daar wordt alles verzameld in een grote opslagruimte nabij Warschau. In Warschau zijn officials van het Oekraïense ministerie van rampenbestrijding, die er vervolgens voor zorgen dat onze hulp in Oekraïne terecht komt. Deze week worden de eerste spullen op de verzamelplaatsen in Nederland verwacht. Volgende week verwachten we dat de eerste transporten naar Polen plaats gaan vinden. Iedereen die hieraan meewerkt doet dit op vrijwillige basis en we krijgen steun van onze commandanten. We worden verder ondersteund door de BOGO, die het backoffice(loket) heeft georganiseerd.

The Federation of European Fire Officers (FEU)

Dat er een oorlog voor nodig was om de rol van de FEU in zijn puurste vorm te laten zien, was onvoorzien en zeker niet de bedoeling. Maar tijdens deze eerste weken van oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de FEU als netwerk van Europese brandeer al haar waarde bewezen. We hebben goede contacten met de brandweerkorpsen in Oekraïne en het is hartverscheurend om een bericht te krijgen dat inmiddels zeventig brandweerkazernes door de oorlog verwoest zijn en dat er inmiddels twaalf brandweermensen tijdens een inzet in het oorlogsgebied overleden zijn en er nog zesentwintig zwaargewond zijn. Voor ons onrealistisch beelden.

De FEU heeft 24 landen binnen Europa met elkaar verbonden door vraag en aanbod van tal van initiatieven om de Oekraïense brandweer te helpen aan elkaar te koppelen. Door krachten te bundelen kan snel en efficiënt worden ingegrepen. Het heeft Europese landen naadloos met elkaar verbonden, maar ook met relaties uit landen buiten Europa die de FEU benaderen met de vraag hoe ze kunnen helpen. FEU heeft bijvoorbeeld ook het aanbod vanuit brandweerkorpsen uit de USA richting de Oekraïne gecoördineerd. De behoefte om bij te dragen is enorm en hartverwarmend. De FEU koppelt en monitort waar het kan.

Vooral Polen heeft een speciale focus op Oekraïne en heeft dagelijks contact over de behoeften van de Oekraïense brandweer en de routes waarlangs zij vervoerd kunnen worden. Momenteel veranderen de voorwaarden om het land binnen te komen bijna dagelijks. Dagelijks stemmen de organisaties de verdere logistiek af over opslag, afhaalpunten en transport. We zijn trots op onze FEU-leden en andere medewerkers en hartelijk dank voor hun inzet om de Oekraïense brandweer te helpen.

Solidariteit in IJsselmuiden

Collega Jan ten Berge, vrijwilliger in IJsselmuiden, startte een actie na een oproep van een brandweercommandant uit Oekraïne, waar al vijftien jaar vriendschapsbanden mee zijn. Het gaat om het Karpaten gebied aan de grens met Hongarije. Jan postte een oproep op de sociale media en het resultaat was overweldigend. Behalve bluspakken en EHBO-benodigdheden werden hele pompen, aggregaten, koppelingen, brandslangen, helmen en veel klein blusmateriaal gedoneerd. Jan’s loods puilde uit, want naast verschillende korpsen lieten ook brandweerleveranciers zich niet onbetuigd.

Op dit moment staan drie Nederlandse trailers geladen klaar om zondag 14 maart te vertrekken naar Hongarije. Aan de grens met Oekraïne worden de spullen overgeladen op charters van de Oekraïense brandweer, die voor verdere verspreiding in het door oorlog geteisterde land zal zorgen. MSH’s blijven nog van harte welkom, bluspakken zijn er inmiddels meer dan genoeg.


“We zijn dankbaar voor de grootschalige hulp. Het begrip solidariteit heeft echt betekenis gekregen. Brandweer Nederland: Hartelijk Dank! Onze gedachten zijn bij onze Oekraïense collega’s die hun werk doen onder buitengewoon moeilijke omstandigheden: levens redden en schade beperken.”

Commandanten brandweer Stephan Wevers en Arjan Mengerink