Door naar de hoofd inhoud

Brandweerman Harley: gaat voor teamwork

9 februari 2022

Harley is bevelvoerder en ploegcommandant bij de brandweer in Kampen én bij de vliegbasis Eindhoven.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s’ laat Harley zien wat zijn werk inhoudt.

Teamwork en uitdaging

Je hebt flink wat taken en verantwoordelijkheden. Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Het ene moment sta ik vol adrenaline een brand te blussen en het volgende moment ben ik bezig met personeelszaken. Vroeger zag ik mezelf echt niet achter een bureau zitten of de leiding op me nemen. En nu vind ik dat een heel mooi onderdeel van mijn baan. Ik vind het juist leuk om met mensen bezig te zijn en ze verder te helpen. Dat komt vooral naar voren in de functie van ploegleider en leerwerkbegeleider. Mijn eigen kennis en ervaring kan ik dan inzetten om anderen verder te helpen.

Verder vind ik de uitdaging heel belangrijk. Voor mij zit die uitdaging in de moeilijke klussen. Je weet van tevoren nooit wat je aan gaat treffen en om dan samen met het team tot een oplossing te komen geeft altijd weer een kick. Het onverwachte en het teamwork zijn de onderdelen die het brandweer vak voor mij zo mooi maken.”

Een goede planning

Hoe ben je in Eindhoven terecht gekomen?

“Nou, eigenlijk is het daar juist begonnen” vertelt Harley lachend. Mijn ouders komen uit regio IJsselland en ik zocht een baan met uitdaging. Aan de ene kant wilde ik heel graag militair worden, maar aan de andere kant wilde ik ook diploma’s halen die ik buiten defensie kon gebruiken. Toen er een functie vrijkwam op de vliegbasis Eindhoven wist ik: ‘dit wil ik!’ Brandweerman en militair in één functie. Dat was zonder dat ik het wist precies wat ik zocht. Inmiddels werk ik 13 jaar in Eindhoven. Ik ben daar als soldaat begonnen en mezelf opgewerkt naar sergeant der eerste klasse. Binnen de brandweer van de Koninklijke Luchtmacht heb ik alle brandweer diploma’s gehaald zoals chauffeur, instructeur en uiteindelijk sinds 2017 bevelvoerder. In 2019 ben ik plaatsvervangend ploegcommandant geworden en in 2021 ploegcommandant. Al die tijd ben ik in IJsselland blijven wonen en uiteindelijk een huis gekocht in Kampen. Vlak bij de kazerne. Toen er in 2012 een vacature vrij kwam voor manschap en chauffeur in Kampen was dit de perfecte kans om mijn passie ook dichterbij huis uit te voeren. Toen ik in 2017 mijn bevelvoerders diploma had gehaald ben ik ook in Kampen gelijk bevelvoerder geworden. Sinds 2018 ben ik in Kampen ploegleider.

Deze twee banen zijn heel makkelijk te combineren, maar je moet het wel goed plannen. In principe doe ik alles wat ik in Eindhoven doe ook in Kampen. Als ploegleider heb ik verschillende portefeuilles en ben ik bij verschillende projecten betrokken. Zowel projecten binnen de post als projecten regio breed vragen soms veel tijd en vereist een goede planning. Inmiddels heb ik dat goed onder controle. Na een 24 uurs dienst in Eindhoven ben ik altijd 72 uur vrij. De brandweer in Kampen is geheel vrijwillig, alleen de bevelvoerder is overdag gekazerneerd. Meestal ben ik op vrijdag gekazerneerd en voer ik mijn ‘koude taken’ uit die in portefeuille zitten. Dan bedoel ik alles wat met personeel te maken heeft. Van roosters tot vakbekwaamheid. Maar omdat ik werk met vrijwilligers werk ik ook vaak in de avonden.”

Een eigen meldkamer

Waarom heeft de vliegbasis in Eindhoven een eigen meldkamer?

Vliegbasis Eindhoven is een militaire organisatie en dat is heel lastig te combineren met een burgerorganisatie. Alle gebouwen die op de vliegbasis staan, zijn gekoppeld aan de meldkamer. Omdat het een militaire vliegbasis is zijn er ook gebouwen met bijvoorbeeld munitie opslag of staan er in hangars militaire vliegtuigen. We hebben korte lijnen met de Ambulancedienst en centrale meldkamer Eindhoven. De meeste meldingen die wij krijgen gaan om medische assistentie. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die onwel worden, reanimaties of andere eerste hulp die wij aan mensen kunnen verlenen. Iedereen die werkzaam is bij brandweer Vliegbasis Eindhoven krijgt eens per maand een soort EHBO cursus voor gevorderden. We worden er in getraind om snel levensreddende handelingen te kunnen uitvoeren of om meer voorkomende ziektebeelden te herkennen. We zijn niet bevoegd om medische handelingen te doen maar kunnen vaak wel de juiste assistentie verlenen tot de ambulance er is.

Onze voornaamste taak is dat we hulp kunnen verlenen en veel slagkracht kunnen leveren bij vliegtuig incidenten. Want uiteindelijk zijn wij een luchthaven brandweer. Wat regelmatig voorkomt is dat we gealarmeerd worden dat een vliegtuig of helikopter een klein technisch mankement heeft. Dan staan we met alle voertuigen paraat aan de baan en kunnen we snel ingrijpen als dit nodig is. Wat heel af en toe voorkomt is een klapband, motorbrand of een brandstof lekkage. Dit gebeurt gelukkig heel weinig, alles draait namelijk om veiligheid bij een luchthaven. Natuurlijk gaat het ook wel eens mis en ben ik betrokken geweest bij een vliegtuig crash. Eén keer ging het om een klein vierpersoonsvliegtuig en een aantal keren om een zweefvliegtuig. Gelukkig ging het niet om grote passagiersvliegtuigen. Hierdoor bleef het aantal slachtoffer beperkt.”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!